Statul român va gestiona garantarea serviciilor turistice
Autoritățile române lucrează la crearea unui sistem de garantare a pachetelor de servicii turistice, ce va cuprinde un fond de repatriere, gestionat de către stat.
Articol de Radu Dobriţoiu, 08 Noiembrie 2017, 14:15
Autoritățile române lucrează la crearea unui sistem de garantare a pachetelor de servicii turistice, ce va cuprinde un fond de repatriere, gestionat de către stat, în condițiile în care, de la 1 iulie 2018, România trebuie să transpună în legislația națională Directiva europeană privind garantarea pachetelor de servicii turistice, a declarat, miercuri, Mircea Dobre, ministrul Turismului, în cadrul dezbaterilor din Comisia economică, industrii și servicii a Senatului.
"La ora actuală, sunt mai multe instituții care colaborează la cazul Omnia, cum ar fi Ministerul Turismului, ANAF, Direcția de Investigații Criminalistice Economice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Noi nu putem să ne apucăm să facem anchete. La ora actuală, mai puțin contează ce s-a întâmplat, ci contează ce se va întâmpla de acum încolo. Haideți să o luăm din 1990, când statul român trebuia să transpună o directivă privind garantarea pachetelor de servicii turistice.
Directiva s-a transpus în anul 1999, cu numărul de Ordonanță 107. A fost o transpunere greșită. Din 1999 și până în 2017, statul român, indiferent de cine s-a aflat la guvernare, nu s-a ocupat de această garantare sau să găsească o chestiune mult mai bună pentru protecția turiștilor, pentru cei care achiziționează servicii turistice de la agențiile de turism. Noi am inclus această garantare, inclusiv un sistem de garantare în capitolul Turism din Programul de Guvernare, dar trebuie să subliniem faptul că, în afară de Directiva din 1990, a mai apărut Directiva 2302 din 2015. În acest moment, statul român este pre-infringement din cauza Directivei din 1990. De la 1 iulie 2018 trebuie transpusă și Directiva 2302 din 2015 care privește garantarea pachetelor de servicii turistice", a spus Mircea Dobre citat de Agerpres.
Acesta a menționat că, la ora actuală, se lucrează la crearea unui sistem de garantare a pachetelor de servicii turistice care urmează să fie prezentat în aproximativ o săptămână.
"Noi vom realiza un sistem de garantare. La ora actuală, suntem în discuții cu instituții ale statului și undeva în termen de maxim o săptămână vom veni cu un sistem de garantare, gestionat de statul român. Ceea ce este mai important, în acel sistem de garantare, este un fond de repatriere. Dacă, de exemplu, se va întâmpla ca în cazul Omnia, unde au fost 244 de cetățeni români care se aflau undeva prin Asia, atunci trebuia să plătim biletele de avion pentru a-i aduce în țară. La ora actuală, statul român nu are acest sistem de garantare să poată realiza plăți pentru a aduce acești cetățeni. Atunci, s-au găsit colegii din ANAT, cărora le mulțumesc, care s-au ocupat și au găsit soluția, în așa fel încât să reușească să aducă acei cetățeni acasă. Omnia era o agenție membră a ANAT", a susținut Mircea Dobre.
Ministrul Turismului a participat, miercuri, la dezbaterile din Comisia economică, industrii și servicii din Senat ce au avut pe agendă, printre altele, Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.15/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, retransmis din Plenul Senatului pentru raport comun suplimentar.
În cele din urmă, proiectul de lege a fost votat în unanimitate de către membrii comisiei de specialitate, după ce, cu o zi înainte, a primit aviz și din partea senatorilor din Comisia pentru administrație publică și organizarea teritoriului și Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare.