Statul român trimis în judecată de CE pentru gropile de gunoi ilegale
Comisia Europeană a trimis statul român în judecată pentru gropile de gunoi ilegale, care constituie un risc serios pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediu.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 17 Februarie 2017, 13:08
Comisia Europeană a trimis statul român în judecată pentru gropile de gunoi ilegale, care constituie un risc serios pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediu.
Directiva europeană privind deşeurile datează din 1999, iar România era obligată să le închidă sau să le reabiliteze până în iulie 2009.
Deşi s-au înregistrat progrese, încă mai sunt 68 de depozite neconforme, iar trei dintre ele se află în judeţul Buzău.
În municipiul Râmnicu Sărat sunt două dintre gropile ilegale.
Una aparţine fostei rafinării din oraş şi conţine uleiuri, iar a doua are reziduuri cu azbest, spune Carmen Ichim, comisar şef al Gărzii de Mediu Buzău.
A treia este groapa de gunoi menajeră a oraşului Nehoiu, afirmă aceeaşi sursă.
Liviu Mocanu este directorul firmei de salubrizare care deţine groapa de gunoi a judeţului Buzău, situată în zona Gălbinaşi.
Liviu Mocanu: "Chiar dacă nu a fost groapă conformă sau depozit conform, închiderea trebuie făcută după anumite proceduri.
"Presupune şi o monitorizare postînchidere de minim 20 de ani, cu nişte puţuri de observaţie din care se fac analize permanente".
Reporter: Dar cum se închide?
Liviu Mocanu: "În principiu, se acoperă cu nisip, pietriş, după care se pun sisteme de protecţie geotextil, geomembrană, astfel încât să nu mai pătrundă nici precipitaţiile acolo.
"Închiderea unei gropi costă aproape atât de mult cât şi deschiderea: undeva la 30 şi ceva, 40 de euro/metru pătrat.
"Nu au putut să-şi prevadă în buget. Acum s-au dat bani şi pe fonduri europene pentru aşa ceva".
Reporter: Comisarul şef Carmen Ichim arată că de patru ani avertizează autorităţile locale din Râmnicu Sărat şi Nehoiu cu privire la iminenta sancţionare, dacă nu închid aceste gropi. Acum, în mod sigur, o va face Curtea de Justiţie a UE.
Prin trimiterea în judecată, executivul comunitar vrea să accelereze rezolvarea problemei depozitelor ilegale de deşeuri.
Măsuri similare au fost adoptate şi împotriva altor şase state membre, iar în cazul Bulgariei, Ciprului şi Spaniei există deja condamnări emise de Curtea Europeană de Justiţie.
Ministrul mediului, Daniel Constantin, a dat asigurări zilele trecute că va face tot posibilul pentru a nu se ajunge la achitarea unor amenzi.