Start la asigurarea obligatorie a locuinţelor
În termen de şase luni toţi cei circa opt milioane de proprietari de imobile din România trebuie să obţină o asigurare obligatorie a locuinţei.
15 Iulie 2010, 14:51
Asigurarea obligatorie a locuinţelor începe să funcţioneze de joi.
În termen de şase luni toţi cei circa opt milioane de proprietari de imobile din România trebuie să deţină o astfel de asigurare.
În contextul discuţiilor referitoare la lipsa acestor asigurări în zonele inundate, grupul firmelor care gestionează asigurarea obligatorie arată că nicio casă nu va fi exceptată de la primirea unei astfel de asigurări.
Poliţa lansată, asigură doar trei riscuri - de cutremur, de alunecare de teren şi de inundaţii.
Această poliţă asigură clădirile de tip A, construite din cărămidă, beton sau materiale de construcţie supuse tratamentelor chimice şi termice, caz în care poliţa costă 20 de euro pe an, iar suma asigurată este de 20 de mii de euro, sau clădiri de tip B, construite din chirpici, paiantă, vălătuci, pentru care costul poliţei este de 10 euro, iar suma asigurată este de 10.000 de euro.
Accesul mediului rural la acest tip de asigurare este facil, a spus preşedintele Polului de asigurare împotriva dezastrelor naturale, Marius Bulucea.
"Toţi cei 13 asigurători au suficientă experienţă şi mai ales capacitate, şi reţea, la nivel naţional, astfel încât să poată să acopere şi mediul rural. Dacă acest lucru, încă, nu este satisfăcut şi s-ar putea să fie unele zone mai greu accesibile, înseamnă că vor trebui luate măsuri de ambele părţi, să spunem", a declarat Marius Bulucea.
Asistaţii sociali vor primii banii pentru asigurare de la autorităţile locale
Vor fi şi asistaţi social pentru acest tip de poliţă de asigurare, a mai precizat preşedintele PAID.
"Privind la nivel de ţară, sunt în jurul a 5%. 5% dintre proprietari înseamnă aproximativ 400.000. Autorităţile locale, potrivit legii, trebuie să bugeteze, să reţină nişte sume care să fie destinate asigurării", a mai spus Marius Bulucea.
Primăriile şi prefecturile transmit Polului de asigurare şi reasigurare datele privind fondul locativ al zonei.
"Până în prezent avem peste 10% din numărul total al locuinţelor şi dacă păstrăm acest ritm probabil că într-un an de zile mai mult ca sigur o să ajungem undeva la 60-70%, care ar însemna 5-6 milioane de locuinţe" a declarat Marius Bulucea.
Cetăţenii care deţin locuinţe proprietate personală au la dispoziţie, începând de joi, şase luni pentru cumpărarea unei poliţe privind asigurarea obligatorie de locuinţe, în caz contrar vor plăti amendă.
"Legea nu îşi face un scop în sine din amenzi, deci legea n-a fost creată pentru acel capitol şi acel articol cu amenzile" mai spune Marius Bulucea.
Cei care au în prezent asigurare facultativă pentru locuinţă trebuie să îşi încheie şi asigurare obligatorie pentru locuinţă, pentru cele trei riscuri, în termen de şase luni, începând de joi.