SRI a realizat "cele mai bune performanţe" în 2010
Directorul SRI, George Maior, a declarat că în 2010 au fost înregistrate cele mai importante succese din ultimul deceniu ale Serviciului, cu accent pe combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.
Articol de Bogdan Mihai, 23 Martie 2011, 14:01
Directorul SRI, George Maior, a afirmat că 2010 a fost anul performanţei operaţionale pentru serviciul pe care îl conduce.
El a precizat că în 2010 au fost înregistrate cele mai importante succese din ultimul deceniu, cu accent pe combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei, identificarea grupărilor radicale cu potenţial terorist şi contraspionaj.
Toate acestea au fost realizate în condiţiile restricţiilor bugetare şi în cooperare strânsă cu instituţiile statului, a adăugat George Maior.
Directorul SRI a mai spus că, în 2011, o atenţie deosebită va fi acordată prevenirii terorismului, în condiţiile în care instabilitatea din Orientul Mijlociu şi nordul Africii poate avea efecte asupra securităţii naţionale.
Adaptarea la era informatică, prioritate pentru SRI
Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, după şedinţa de bilanţ a SRI, că 2010 a fost anul în care Serviciul a realizat cele mai bune performanţe şi a subliniat că pregătirea noii strategii în era informatică este un pilon important, care va permite adaptarea continuă la realităţi.
"Anul 2010 a fost anul în care SRI a realizat cele mai bune performanţe, cel puţin de când ştiu eu acest serviciu", a spus Traian Băsescu.
În ceea ce priveşte procesele prin care urmează să treacă SRI, şeful statului a subliniat că trebuie înţeles că reformarea şi restructurarea Serviciului nu reprezintă un proces care încheie modernizarea şi că SRI trebuie să dobândească acea calitate necesară de adaptare continuă la realităţi.
"Ca orice structură modernă, după ce a realizat aceste procese de reformare şi restructurare, SRI trebuie să dobândească acea calitate necesară de adaptare continuă la realităţile operative şi, din acest punct de vedere, pregătirea noii strategii SRI în era informatică este un pilon extrem de important, care va permite SRI adaptarea continuă la realităţile şi nevoile României", a afirmat şeful statului.
El a mai spus că adaptarea la era informatică nu trebuie să însemne o neglijare a capacităţii SRI de a culege informaţii din sursă umană şi că sisteme moderne trebuie să însoţească, să fie suport, pentru culegerea de informaţii din surse umane.
El a enumerat de asemenea ca priorităţi sesizarea disfuncţionalităţilor din aparatul de stat, la nivel central şi local, implicarea SRI în destructurarea grupărilor de crimă organizată de la nivel local, securitatea alimentară şi nucleară, precum şi securitatea sistemului de sănătate.
Ascultaţi aici o dezbatere referitoare la activitatea Serviciului Român de Informaţii.