Sprijin pentru producătorii de carne de porc
Producătorii de carne de porc ar putea beneficia, în următorii trei ani, de un ajutor de la stat pentru a face faţă concurenţei externe.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Aprilie 2017, 08:05
Producătorii de carne de porc ar putea beneficia, în următorii trei ani, de un ajutor de la stat pentru a face faţă concurenţei externe.
Programul aprobat luni de Senat şi intitulat "Carne de Porc din Fermele Româneşti" prevede, între altele, menţinerea unităţilor existente şi sprijin pentru dezvoltarea sectorului.
În România se consumă acum mai multă carne din import, spune senatorul PNL Cornel Şoptică: "În acest moment peste 60% din carnea de porc pe care o mâncăm în România este din import.
În altă ordine de idei, este un sector vitregit şi a rămas aşa probabil şi din cauza acelor mulţi ani în urmă când am avut interzis, pe de-o parte, la exportul cărnii de porc în carcase, nemaiputându-se vorbi de porcul în viu.
Ceea ce este mai important, aceste sume care nu s-ar consuma în acest an vor fi reportate."
Susţinerea acestui sector de activitate va contribui la creşterea economică a ţării, consideră senatorul social-democrat Ioan Chisăliţă: "După 1989 acest sector a fost unul dintre cele mai deficitare şi datorită subvenţionării foarte proaste şi datorită creşterii costurilor de producţie, ceea ce face ca producţia de carne de porc să fi fost mai slab competitivă.
Faptul că acest sector vine în completare cu sectorul de cereale ar putea fi şi unul dintre punctele care să stopeze poate migraţia din mediul rural către mediul urban prin sprijinirea acestor forme asociative."
Potrivit reporterului RRA, Mugur Mihăiţă, iniţiativa legislativă "Carne de Porc din Fermele Româneşti" urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.