Sprijin pentru minoritatea germană din România
În acest an, suma acordată minorităţii germane de guvernul de la Bucureşti se ridică la 1,3 milioane de euro, iar fondurile alocate de la bugetul Republicii Federale Germania au fost de 1,7 milioane euro.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 21 Septembrie 2010, 08:50
La Sibiu s-a desfăşurat luni cea de-a XIV-a reuniune a Comisiei mixte guvernamentale româno - germane pentru probleme ale etnicilor germani din România.
În centrul discuţiilor s-au aflat măsurile de sprijin pentru etnicii germani din ţara noastră, acordate atât de către guvernul român cât şi de cel al Republicii Federale Germania.
În acest an, suma acordată minorităţii germane de guvernul de la Bucureşti se ridică la 1,3 milioane de euro, iar fondurile alocate de la bugetul Republicii Federale Germania au fost de 1,7 milioane euro.
Subvenţiile din partea statului român sunt destinate în primul rând manifestărilor culturale, susţinerii mijloacelor mass-media în limba germană şi plăţii unor costuri cu utilităţile la imobilele administrative ale organizaţiilor etnicilor germani.
Banii de la guvernul german sunt folosiţi mai ales în domeniul social, pentru finanţarea unor cămine de bătrâni, dar şi pentru sprijinirea unor întreprinderi mici şi mijlocii din domeniul meşteşugăresc, al micii industrii şi agriculturii din comunităţile unde mai locuiesc etnici germani. Pe langă acestea, Oficiul pentru Relaţii Externe din Germania acordă peste o jumătate de milion de euro pentru finanţarea unor proiecte culturale şi educaţionale pentru germanii care trăiesc în România.
La finalul reuniunii de la Sibiu a Comsiei mixte guvernamentale româno - germane pentru probleme ale etnicilor germani din România s-a semnat un protocol de către cei doi co-preşedinţi: Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul român al afacerilor externe şi Christoph Bergner, secretar de stat parlamentar la Ministerul federal de Interne al Republicii Federale Germania şi Împuternicit al Guvernului federal pentru Problemele Imigranţilor de origine germană şi minorităţi naţionale.
În protocol s-a stipulat şi înfiinţarea unui grup de lucru pentru găsirea modalităţilor de sprijinire a învăţământului în limba maternă germană, în condiţiile în care în România există tot mai puţine cadre didactice specializate să predea în limba germană.
"Învăţământul în limba maternă este o chestiune vitală pentru minoritatea germană din România” a declarat, la finalul întălnirii, Klaus Iohannis, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România.
Următoarea reuniune a Comisiei mixte guvernamentale româno - germane pentru probleme ale etnicilor germani din România va avea loc anul viitor, în Germania.