Sportul de performanță: își mai caută românii viitorii campioni?
Reportajul ediției de la “Obiectiv, România!” se înscrie, astăzi, în Tema zilei de la RRA - încurajarea implicarii copiilor în activităţi sportive.
29 Septembrie 2016, 12:16
Reportajul ediției de la “Obiectiv, România!” se înscrie, astăzi, în Tema zilei de la RRA - încurajarea implicarii copiilor în activităţi sportive și lărgirea bazei de selecție pentru cei cu aptitudini.
Ieri, guvernul a adoptat ieri o serie de măsuri în acest sens, astfel încât selecţia, instruirea, pregătirea şi competiţiile sportive ale copiilor, juniorilor mici şi ale persoanelor cu nevoi speciale, să fie finanţate în baza unor proiecte şi programe ale federaţiilor sportive naţionale. De asemenea, Ministerul Tineretului şi Sportului va dezvolta în perioada şcolară şi universitară, precum şi în timpul liber activităţi cu rol educativ, social, de sănătate şi recreere.
Aceasta este strategia la nivel național anunțată ieri de guvern. Binevenită, în contextul în care, după Olimpiadă, toată lumea a comentat ca delegatia Romaniei a adus prea putine medalii de la Rio.
În țară, lucrurile sunt insa mult mai triste si dramatice. Exempul este CSM (Clubul Sportiv Municipal) Ploiesti, la care sunt inscrisi peste 300 de copii la 12 sectii / discipline sportive.
Printre micutii care se antreneaza si cate 4 ore pe zi sunt campioni si vicecampioni nationali.
Copiii cu performante internationale.
O gimnasta selectata, deja, pentru Olimpiada Tineretulul din 2018 (poate o viitoare medalie olimpica).
Teoretic, am putea spune, o adevarata pepiniera de viitori campioni. In realitate, instructorii si antrenorii nu si-au primit salariile de 5 luni de zile.
Participarea la competitii (deplasarea, cazare, inscrierile la concurs) este suportată de catre antrenori si parinti. Nu renunta, insa, nimeni la lupta pentru o viitoare posibila medalie.
Cauza: lipsa cadrului legislativ care sa permita autoritatilor locale (primariei) sa sustina sportul de masa.