Spitalele din România "fac faţă unui număr restrîns de cazuri de arsuri"
Spitalele din România nu pot face faţă decât unui număr restrâns de cazuri grave de arsuri - declară ministrul sănătăţii.
Articol de Marilena Frâncu, 27 Octombrie 2016, 14:14
România nu poate asigura, în cazul unui scenariu similar celui de anul trecut de la Clubul Colectiv, decât tratamentul pentru 10-20 de cazuri de mari arşi, a declarat ministrul sănătăţii. Peste acest număr, pacienţii ar trebui trimişi la tratament în străinătate.
Vlad Voiculescu a prezentat situaţia secţiilor şi spitalelor de arşi şi investiţiile care se fac în acest moment pentru remedierea situaţiei.
Vlad Voiculescu: M-aș referi la o unitate de mare arși de la Spitalul Floreasca, perfect operațională. Pe lângă secția de șase paturi, care funcționează în prezent, avem în dezvoltare o nouă secție pentru pacienții postcritici, de asemenea, cu șase paturi. La Spitalul de Arși există, în prezent, lucrări de renovare a Secției de Terapie Intensivă, cu o investiție de circa 200-250 de mii de euro, care trebuie să fie finalizată până la sfârșitul lunii noiembrie. Avem, de asemenea, alocate sume importante pentru Unitatea de Arși de la Iași. Vorbim aici de 15 milioane de lei care au fost alocați anul acesta. Și, de asemenea, pentru Unitatea de Arși de la Timișoara lucrările sunt în curs. Ar trebui să fie finalizate la 30 noiembrie. Pentru această unitate au fost, de asemenea, alocați 17 milioane de lei.
Barocamera de la Spitalul Floreasca nu funcţionează nici în acest moment, iar destinaţia ei ar trebui schimbată, deoarece nu poate fi folosită pentru tratamentul arsurilor grave.
În ceea ce priveşte personalul medical care lucrează cu pacienţii cu arsuri grave, de la 1 octombrie s-a acordat un spor de 100% pentru a se asigura resursa umană din această specialitate.