Spitalele din România "au o serie de probleme"
În judeţele Bihor, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Timiş, Vâlcea şi Vaslui s-a contatat lipsa anumitor medicamente sau stocuri insuficiente, a declarat ministrul sănătăţii.
Articol de Marilena Frâncu, 19 Decembrie 2013, 13:55
Preşedintele CA al Spitalului de Urgenţă Ploieşti şi încă doi membri din consiliu au demisionat ca urmare a raportului dezastruos privind unitatea sanitară: lipsa dotărilor, medicamente expirate şi alimente depozitate în condiţii improprii.
Cei trei au demisionat la recomandarea comisiei care a făcut controlul de la Ministerul Sănătăţii.
Ulterior, autorităţile din domeniul sanitar au verificat situaţia în toate unităţile spitaliceşti din subordinea Ministerului Sănătăţii.
Aprovizionarea cu medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale este, în general, asigurată în spitale, în funcţie de specificul fiecărei unităţi, pentru perioada 24 decembrie - 6 ianuarie, a declarat ministru Eugen Nicolăescu.
El vorbeşte, însă, de o serie de probleme.
"Sunt câteva judeţe - Bihor, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Timiş, Vâlcea şi Vaslui - unde s-a contatat lipsa anumitor medicamente sau stocuri insuficiente, ca urmare a raportării de către furnizori a neonorării unor comenzi", a declarat Eugen Nicolăescu.
"Menţionăm că este vorba de medicamente neuzuale, în speţă câteva medicamente din grupa acelora care nu sunt necesare a fi administrate în afara situaţiilor de urgenţă. Deci, sunt medicamente pentru terapii programabile.
"Cu toate acestea, Direcţia Farmaceutică din Ministerul Sănătăţii, împreună cu furnizorii şi beneficiarii, vor asigura, în cursul zilelor de astăzi şi de mâine, reverificarea stocurilor şi asigurarea unor cantităti aferente situaţiilor speciale", a mai spus ministrul sănătăţii.
Nu sunt farmacii non-stop pe Valea Prahovei de sărbători
Majoritatea judeţelor a realizat graficul de funcţionare a farmaciilor în regim non-stop sau în regim special, cu informarea corectă a publicului - mai spune ministrul Eugen Nicolăescu, cu excepţia judeţului Prahova.
"De la Ploieşti şi până la Predeal, pe toată Valea Prahovei, în acest moment, nu este în grafic nicio farmacie care să asigure vânzări de medicamente pentru populaţie.
"În consecinţă, am avut o discuţie cu doamna Clara Popescu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor şi Prahova, şi cu Direcţia Farmaceutică şi, în cursul zilei de astăzi, vom încerca să găsim soluţii pe toată Valea Prahovei în sensul în care să putem să asigurăm farmacişti cu gardă la domiciliu, cu număr de telefon, cu asistenţi de farmacie, care, împreună cu farmacistul din garda la domiciliu, să poată să asigure medicamente necesare pentru populaţia care se afla în vacanţă pe Valea Prahovei", a declarat Eugen Nicolăescu
În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, echipele de control ale ministerului au constatat că în judeţele Brăila, Covasna, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Sibiu şi Vrancea nu sunt organizate Centre de Permanenţă cu medici de familie pentru perioada menţionată.
Controalele nu au avut ca scop aplicarea de sancţiuni - a mai precizat Eugen Nicolăescu, ci, mai degrabă, remedierea şi prevenirea unor situaţii privind lipsa de medicamente sau discontinuitate în asigurarea asistenţei medicale către populaţie.
El a precizat că, în perioada 24 decembrie - 6 ianuarie, la nivelul ministerului va funcţiona Centrul Operativ, unde se pot înregistra toate sesizările din teritoriu.