Specialiștii atrag atenția că, în această perioadă, și formele ușoare de răceală sau viroze pot duce la complicații ulterioare
Specialiștii atrag atenția că, în această perioadă, și formele ușoare de răceală sau viroze pot duce la complicații ulterioare și le recomandă oamenilor să solicite părerea medicilor.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Ianuarie 2023, 17:08
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Specialiștii atrag atenția că, în această perioadă, și formele ușoare de răceală sau viroze pot duce la complicații ulterioare și le recomandă oamenilor să solicite părerea medicilor. La Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală ajung multe persoane ale căror boli pulmonare cronice se acutizează, dar și un număr mare de pacienți care dezvoltă pneumonie virală fără să aibă afecțiuni asociate.
Relatează reporterul RRA Adriana Turea: ”Pe lângă aceste cazuri, se prezintă și persoane care au rămas cu sechele în urma infecțiilor respiratorii - explică managerul Institutului, Beatrice Mahler.
Beatrice Mahler: ”Nu este greșit că și-au tratat infecția virală la domiciliu, însă este extrem de important ca simptomatologia restantă să fie evaluată. Și aici mă refer la o tuse care rămâne de cele mai multe ori, la o oboseală la efort, la dispnee, la respirația șuierătoare. Sunt simptome care trebuie să aducă pacientul către medic, pentru că impun evaluare. La aceste persoane descoperim, de multe ori, o afecțiune respiratorie care fie nu era diagnosticată, fie este la debut, de tipul astmului bronșic sau, la pacienții fumători, bronhopneumopatii cronice obstructive, care, sigur, sunt manifestate în mod evident în momentul în care pacientul are o acutizare pe fond viral.”
Doctor Beatrice Mahler a mai adăugat că, dacă tusea persistă mai mult de două săptămâni și intensitatea ei nu scade, este important ca persoanele respective să se prezint la medicul pneumolog.”