Spaţiul Schengen "se îndepărtează" de România
Fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, consideră că este posibilă o amânare a aderării României la Spaţiul Schengen.
Articol de Alina Stănuţă, 29 Iulie 2010, 15:00
Fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, consideră că avertismentul politic lansat de oficialul francez Pierre Lellouche, privind o posibilă amânare a intrării României în Spaţiul Schengen, ar trebui luat în serios.
Vasile Puşcaş a declarat că vocea Franţei contează foarte mult, chiar dacă decizia finală aparţine tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.
"Îngrijorarea trebuie să vină din aceea că decizia vizavi de aderarea la Spaţiul Schengen aparţine Consiliului, adică statelor membre. Noi trebuie să convingem toate statele membre, si subliniez, toate statele membre, că România poate să aplice acquis-ul Schengen. Or, apariţia unor asemenea rezerve nu ne poate face să închidem ochii şi ar trebui cu calm, cu realism şi mai ales cu angajare să aplicăm cât mai bine acquis-ul Schengen" a declarat Vasile Puşcaş.
Premierul Emil Boc consideră că modul în care autorităţile de la Bucureşti gestionează problema romilor nu afectează integrarea României în Spaţiul Schengen şi apreciază, mai mult, că România are o obligaţie comună împreună cu toate celelalte ţări europene în acest domeniu.
Vasile Puşcaş spune că "domnul prim-ministru poate să vorbească numai în numele României, dar un demnitar al Franţei vorbeşte în numele Franţei şi votul Franţei contează foarte mult".
"Fiecare stat este responsabil de starea socială a propriilor cetăţeni"
"În Uniunea Europeană, chiar dacă vorbim de cetăţeni europeni, fiecare stat este în acelaşi timp responsabil de soarta, conduita şi, nu în ultimul rând, starea socială a propriilor cetăţeni" a declarat fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană.
"Opinia Franţei contează şi eu sunt de părere că trebuie să luăm în serios acest avertisment politic şi nu o decizie deja luată. Este un avertisment şi cred că noi ar trebui să arătăm modul în care ne raportăm la acquis-ul Schengen", spune Vasile Puşcaş.
Modul în care România s-a pregătit pentru aplicarea acquis-ului Schengen şi seriozitatea şi credibilitatea autorităţilor de a implementa acest acquis Schengen ar putea fi eventualele probleme care ar putea împiedica intrarea României la timp în Spaţiul Schengen, conform fostului negociator-şef al României cu Uniunea Europeană.
"Una este să faci o pregătire tehnică şi alta este să laşi după aceea această pregătire imediat după ce ai intrat în Schengen de-o parte. Uniunea Europeană are o experienţă cu România care, după ce a semnat Tratatul de aderare, a încetinit intensitatea raportării la politicile europene şi la respectarea acquis-ului comunitar" spune Vaile Puşcaş.
"Din punct de vedere tehnic suntem în grafic sau foarte apropiaţi de graficul pe care l-am stabilit cu partenerii comunitari. Din punctul de vedere al credibilităţii de ţară, din nefericire, România şi mai ales guvernul a lăsat semne de întrebare" încheie Vasile Puşcaş..