Soluţii pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii
Potrivit ANOFM, statul acordă lunar, pe o perioadă de un an, stimulente financiare angajatorilor care asigură un loc de muncă pe perioadă nedeterminată tinerilor absolvenţi.
Articol de Mihaela Dragomir, 17 August 2014, 13:27
Sesiunea de toamnă a bacalaureatului începe luni cu proba orală la limba română şi va continua din 25 august cu examenele scrise.
Primele rezultate vor fi afişate la 1 septembrie, iar cele finale în 4 septembrie după analizarea contestaţiilor.
Pentru cei care au renunţat la studii, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă consiliere şi pregătire pentru găsirea unui loc de muncă.
Totodată, instituţia reaminteşte pe paginea sa de internet că patronii pot primi bani de la stat dacă angajează tineri.
Autorităţile caută soluţii pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii după ce în ultimii ani a crescut abandonul şcolar, precum şi rata şomajului în rândul celor sub 25 de ani.
Stimulente financiare în funcţie de nivelul de studii
Potrivit site-ului de internet al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, statul acordă lunar, pe o perioadă de un an, stimulente financiare angajatorilor care asigură un loc de muncă pe perioadă nedeterminată tinerilor absolvenţi.
Astfel în funcţie de studiile acestora patronii primesc între 500 de lei pentru cei care au terminat 10 clase sau şcoli de artă şi meserii şi 750 de lei pentru cei licenţiaţi cărora le asigură carte de muncă.
Banii sunt nerambursabili, iar în această perioadă absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională organizată de angajator pe banii statului.
Potrivit legii, patronii mai pot beneficia de sprijin financiar de la stat şi în situaţia în care angajează elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor, tineri cu handicap sau tineri cu risc de marginalizare socială.