Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sociologul Vladimir Ionaș: Este un vot de blam dat partidelor mari

"Apel matinal" - Invitat: Vladimir Ionaș, sociolog și comentator politic.

Sociologul Vladimir Ionaș: Este un vot de blam dat partidelor mari
Foto: Agerpres

Articol de Radio România Actualităţi, 25 Noiembrie 2024, 09:19

Emisiunea: "Matinal" - Realizatori: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Călin Georgescu a câștigat prima poziție în preferințele electoratului, potrivit rezultatelor parțiale comunicate de Biroul Electoral Central, după primul tur al scrutinului de duminică. Datele publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente arată că pentru locul doi lupta se duce între Marcel Ciolacu, șeful PSD, și Elena Lasconi, USR. Diferența în acest moment este de 946 de voturi în favoarea lui Marcel Ciolacu.

FInala electorală se va disputa peste două săptămâni - duminică, 8 decembrie - atunci când vom afla numele noului președinte al României. Despre întâmplările de ieri stăm de vorbă cu invitatul "Apelului matinal", sociologul și comentatorul politic Vladimir Ionaș. Bună dimineața!

Bună dimineața, mulțumesc pentru invitație!

Mulțumim că ați acceptat-o! Datele sondajelor arătau inițial o distribuire diferită a procentelor votului. Putem spune, credem noi, că nici sondajele nu mai sunt ce au fost. Ce s-a întâmplat sau de ce n-au arătat...?

Evident că acea mulțime tăcută, acea spirală a tăcerii a funcționat extraordinar de bine. Dacă înainte de primul tur al alegerilor, în sondaje cu toții ne gândeam că există posibilitatea să existe o spirală a tăcerii pe domnul Simion, iată că, de fapt, această spirală a tăcerii a existat, dar nu era pe domnul Simion, ci pe domnul Georgescu. Creșterea domnului Georgescu - din punctul meu de vedere - este surprinzătoare și greu de explicat. Indiferent cât de ușor am vorbi despre efectul rețelelor sociale, este imposibil, cel puțin asta o spun oameni care se pricep la cum funcționează rețele sociale, în special TikTok-ul, să ai o astfel de creștere naturală. Deci aici cred că sunt și alte instituții ale statului care ar putea analiza cum s-a întâmplat acest lucru, pentru că domnul Georgescu nu este un om cu o notorietate de 100%, este cu o notorietate undeva în jurul a 30%. În momentul în care obții voturile a aproape întregii părți din societate care te cunoaște, e un mare semn de întrebare.

Rezultatele din acest moment pot fi atribuite inclusiv modului în care s-a desfășurat întreaga campanie electorală? Credeți că au fost suficiente dezbateri, inclusiv pe teme fundamentale pentru electorat?

Cu siguranță, nu. În primul rând, nu cred că neapărat luna de campanie electorală a fost decisivă pentru modul în care arată acum ierarhia și probabil cum va arăta la final, ci mai degrabă este un vot de blam, este un vot de blam dat partidelor mari. E o mare problemă pe care o au partidele mari, pe lângă, dacă vorbim de capitole precum resursa umană, modul în care înțeleg să converseze cu o parte a electoratului, e o problemă în interiorul celor două partide mari. Primarii, oamenii în teritoriu nu s-au implicat deloc în aceste alegeri și numărul de voturi obținute de candidați arată acest lucru. Pe de altă parte, ceea ce trebuie să înțeleagă partidele mari este că nu există în opțiunea de vot pentru tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani. Doamna Lasconi și domnul Georgescu obțin peste 75% împreună din voturile acestei categorii. Domnul Ciolacu și domnul Ciucă nu au existat efectiv pentru această categorie de vârstă, ceea ce poate duce pe termen lung inclusiv la o dispariție lentă a unor partide precum cele cu care am fost obișnuiți 30 și ceva de ani.

Credeţi că vor înţelege ceva după aceste întâmplări, în perioada scurtă până la parlamentare şi, evident, până în turul doi?

Până la parlamentare e foarte greu să mai modifice ceva. Alegerile parlamentare, din punctul meu de vedere, s-au resetat astăzi, partidele care, în special USR-ul, se vor bucura de o creştere sectaculoasă în opţiunile de vot. Nu ştiu care cele două partide au timpul necesar într-o săptămână să-şi facă analizele interne, probabil vor considera o luptă pierdută sau vor încerca, prin reţelele din teren, să mai salveze ce se poate salva, dar, pe termen lung, e nevoie de o reorganizare totală. Poate există şi un lucru bun aici, poate partidele mari înţeleg că e nevoie să existe acea ruptură totală între politica de la nivel central şi influenţa primarilor şi poate acel lucru de care România are nevoie ca de aer, reforma administrativ-teritorială, va fi luată cu adevărat în calcul acum, inclusiv de partidele mari şi va fi susţinută.

Suntem cu ochii pe site-ul oficial prezenta.roaep.ro/prezidentiale. Călin Georgescu, lider detaşat, nu mai poate fi ajuns. S-au numărat procesele verbale din 99,87% din centrele de votare. În acest moment, Marcel Ciolacu are un avans de 947 de voturi faţă de Elena Lasconi, dar, uitându-ne şi peste celelalte rezultate, credeţi că absenţa dnei Şoşoacă de la aceste alegeri a adus un plus pentru vreunul dintre candidaţi?

Cu siguranţă, pentru dl Georgescu. Dna Şoşoacă a avut un discurs, evident, cu acele 7-8-9% pe care domnia sa le avea în intenţia de vot. Dna Şoşoacă a avut un discurs extrem de dur la adresa dlui Simion, punându-i eticheta de trădător. Era de aşteptat ca o mare parte a acestui electorat să nu se îndrepte către dl Simion. Imediat după dispariţia dnei Şoşoacă, a existat o perioadă de debusolare pentru acest electorat. Ulterior, părea că până la urmă se îndreaptă către dl Simion, dar iată că a apărut dl Georgescu de nicăieri şi a reuşit să ia, nu numai voturile dnei Şoşoacă, dar şi o parte din electoratul dlui Simion. Probabil discursul dur la adresa conflictului din Ucraina, de exemplu, pe care dl Georgescu l-a avut, spre deosebire de dl Simion, pe aceeaşi linie cu dna Şoşoacă, l-a ajutat să obţină votul acestei nişe din eletorat. În plus, cred că cea mai multă parte a electoratului care l-a votat pe domnul Georgescu a făcut-o din frustrare și nemulțumire față de modul în care clasa politică mainstream a arătat și a condus, cel puțin în ultimul an, țara. Este clar că inclusiv pentru USR și pentru doamna Lasconi este un mesaj ceea ce s-a întâmplat, în momentul în care domnul Georgescu reușește să ia din această categorie 18-30 de ani aproape același procent cu doamna Lasconi. Doamna Lasconi are 34, 35% din voturile acestei categorii, iar domnul Georgescu - undeva la 32-33. E clar că societatea, o mare parte a acestei societăți, este nemulțumită de ceea ce înseamnă partidele mainstream. Și oamenii politici mainstream așa cum îi înțelegem și cum i-am văzut în ultimii 30 și ceva de ani, pentru că am mai avut un independent, da, care a jucat acest rol, domnul Geoană, și iată că domnul Geoană este extrem de jos, nu a reușit să convingă electoratul, nu a reușit să convingă tinerii. A reușit să o facă un domn care nici din punctul de vedere al prezenței media nu a fost unul extrem de activ, ci doar pe rețelele sociale - ne arată și acest lucru, ceea ce ne-au arătat și alegerile din America: rețelele sociale pot construi președinte.

Și ce urmează acum? La ce vă așteptați în următoarele două săptămâni de campanie, ce alianțe politice sunt previzibile?

Este clară susținerea domnului Simion. Înțeleg că încă de azi-noapte a anunțat acest lucru. Este clar endorsementul pentru domnul Georgescu. Aici e o mare problemă, pentru că oricum electoratul domnului Simion era greu de crezut că se va duce vreodată către doamna Lasconi sau către domnul Ciolacu. Poate domnul Ciolacu ar fi reușit, datorită profilului /PSD/, să rupă o parte din acel electorat. Doamna Lasconi mă îndoiesc că va reuși. Deci avem aproape 40% din electorat care se va duce mai degrabă către domnul Georgescu. Este de văzut ce se va întâmpla cu electoratul PSD și PNL. Aici e marele semn de întrebare. Atâta timp cât cele două partide nu s-au mobilizat pentru propriii candidați alegerile prezidențiale, este un semn de întrebare dacă se vor mobiliza pentru un alt candidat. Este de văzut. Și întrebarea este cât va reuși doamna Lasconi să aducă în plus la vot, să convingă din nehotărâți, din cei care n-au votat în primul tur, să vină să o voteze în turul al doilea.

Privind către aceste rezultate, cum vor arăta însă alegerile pentru parlamentare? Pentru că, dacă facem câteva adunări simple aici, rezultatele ar putea fi la fel de surprinzătoare.

Evident, este un semn de întrebare cu cine votează electoratul domnului Georgescu. Vom vedea în zilele acestea, făcând analize, dacă electoratul domnului Georgescu este dispus să se ducă către un partid precum AUR sau SOS, pentru că, dacă acest lucru se va întâmpla, putem avea un parlament care să fie dominat de forțe precum AUR, SOS, pe de o parte, și USR, pe de altă parte. În același timp, un semn de întrebare este referitor la cât de interesate vor fi PSD și PNL în teritoriu de alegerile parlamentare și dacă vor reuși să convingă echipele din teritoriu săse implice mult mai mult decât au făcut-o acum, la alegerile prezidențiale. În cazul PSD probabil e mai ușor pentru că pare că, într-o oarecare măsură, cel puțin în anumite județe, mai ales cele din sudul țării și din Moldova, a existat o oarecare implicare, dar pentru PNL partidul nu a existat în aceste alegeri prezidențiale, pur și simplu. Cu excepția, să zicem, a două județe precum Giurgiu sau Maramureș, Partidul Național Liberal nu a existat. Și aici probabil ar trebui să-și facă o analiză mult mai profundă decât, nu știu, numele candidatului domnului Ciucă sau al echipei de conducere. A fost un dezinteres total al celor din teritoriu.

Cum va influența viitorul României rezultatul final al votului pentru noul președinte?

Până alaltăieri, dacă m-ați fi întrebat acest lucru, aș fi spus că nu cred că are o influență foarte mare, pentru că avem instituții care funcționează și vor ține oarecum un echilibru și, indiferent de numele președintelui, vom merge pe o anumită linie. Astăzi, văzând ce s-a întâmplat cu domnul Georgescu și modul în care acesta a reușit să crească și să atragă electoratul de partea sa, am un mare semn de întrebare referitor la existența acestor instituții care să poată ține într-un echilibru statul român. Și, atunci, cred că va fi un moment extrem de important care va decide, într-o mare măsură, modul în care România se va poziționa în anii următori, cel puțin în privința problemelor care țin de interesele noastre aici, la graniță. Domnul Georgescu are o poziție destul de clară exprimată până acum referitoare la ceea ce se întâmplă în Ucraina, ceea ce ar trebui să ridice multe semne de întrebare electoratului din România. Dar, în același timp, domnul Georgescu, aici e problema, știe foarte bine ce țintește, spre deosebire de toți ceilalți politicieni, știe care sunt procentele și care este viziunea celei mai mari părți a societății referitoare la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Din păcate, strategia statului român, transparență - zero, comunicare - zero, referitoare la ceea ce face pentru Ucraina și pentru a ajuta Ucraina în conflictul acesta nu ajută, ci dă foarte multă apă la moară teoriilor conspirațiilor. Dacă mă întrebați pe mine, principalul vinovat pentru situația în care am ajuns astăzi este președintele în funcție, Klaus Iohannis.

Dar oare Tiktokul va decide și în turul decisiv?

Cu siguranță. Rețelele sunt ambii /candidați/. Din punctul meu de vedere, acum, la cum arată rezultatul preliminar și de unde mai provin voturile care trebuie numărate în continuare, doamna Lasconi ajunge în turul doi. Dacă mă întrebați pe mine, ambii candidați sunt candidați crescuți în special pe rețelele sociale. Sunt candidați care atrag electoratul care își petrece timpul pe rețelele sociale. Cred că și o eventuală dezbatere ar trebui purtată, știți, pe Tiktok, cum poartă acum, mai nou, tinerii, acele războaie pe TikTok, și probabil și cei doi candidați își vor petrece timpul acolo. Pentru că, iată, dezbaterile transmise de televiziuni, cu toate greșelile, toate erorile făcute de candidați, nu au avut niciun efect. Oamenii nu au ținut cont de acestea.

New Media, în acest moment, 883 de voturi cu plus în dreptul lui Marcel Ciolacu. Lupta continuă cu Elena Lasconi. Cu mulțumiri și, evident, vom trage concluzii după ce vom avea rezultatele finale.

Vă mulțumesc și eu.

Am stat de vorbă cu sociologul și comentatorul politic Vladimir Ionaș./editor Florin Lepadatu/

Meteorologii au prelungit avertizările de cod galben şi portocaliu de vânt
România 26 Decembrie 2024, 14:03

Meteorologii au prelungit avertizările de cod galben şi portocaliu de vânt

Rămâne în vigoare şi atenţionarea cod galben de viscol în zona Carpaţilor de Curbură.

Meteorologii au prelungit avertizările de cod galben şi portocaliu de vânt
150 de persoane s-au autoevacuat dintr-un club din Sighişoara, după izbucnirea unui incendiu
România 26 Decembrie 2024, 13:53

150 de persoane s-au autoevacuat dintr-un club din Sighişoara, după izbucnirea unui incendiu

Intervenţia rapidă a personalului localului şi evacuarea eficientă au contribuit la evitarea unor situaţii mai grave.

150 de persoane s-au autoevacuat dintr-un club din Sighişoara, după izbucnirea unui incendiu
Intrarea în Schengen îi ajută şi pe unii cetăţeni românii de la graniţă
România 26 Decembrie 2024, 13:49

Intrarea în Schengen îi ajută şi pe unii cetăţeni românii de la graniţă

Aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o oportunitate pentru muncitorii transfontalieri, în special pentru cei care...

Intrarea în Schengen îi ajută şi pe unii cetăţeni românii de la graniţă
București: 26 de autoturisme avariate de copaci doborâți de vânt
România 26 Decembrie 2024, 13:09

București: 26 de autoturisme avariate de copaci doborâți de vânt

Echipele de intervenţie au fost solicitate şi pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie desprinse de rafalele puternice.

București: 26 de autoturisme avariate de copaci doborâți de vânt
Pentru  multe femei, „Crăciunul este o luptă cu frica şi tăcerea”
România 26 Decembrie 2024, 10:28

Pentru multe femei, „Crăciunul este o luptă cu frica şi tăcerea”

Cei care au nevoie de ajutor pot apela linia naţională pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice la numărul de...

Pentru multe femei, „Crăciunul este o luptă cu frica şi tăcerea”
Cod galben de inundaţii
România 25 Decembrie 2024, 17:00

Cod galben de inundaţii

Codul este valabil până joi la ora 12.00.

Cod galben de inundaţii
Rusia, atac masiv cu rachete balistice și drone asupra Ucrainei, în prima zi de Crăciun
România 25 Decembrie 2024, 14:05

Rusia, atac masiv cu rachete balistice și drone asupra Ucrainei, în prima zi de Crăciun

"Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru acest atac inuman", a spus Volodimir...

Rusia, atac masiv cu rachete balistice și drone asupra Ucrainei, în prima zi de Crăciun
6,6 milioane de cozonaci, scoși la vânzare
România 25 Decembrie 2024, 13:57

6,6 milioane de cozonaci, scoși la vânzare

Oferta autohtonă este cu aproximativ 3% mai mică față de anul trecut, în timp ce exportul în țările unde există comunități de...

6,6 milioane de cozonaci, scoși la vânzare