Sky News: mii de romi repatriaţi din Franţa revin în vest
Prestigioasa televiziune britanică relatează că romii repatriaţi din Franţa spun că, în faţa sărăciei cu care se confruntă în România, nu au altă opţiune decât să plece în Marea Britanie, Germania sau Spania.
Articol de Sorin Solomon, 28 Septembrie 2010, 11:01
Romi din comunele Fântânele şi Cojasca din judeţul Dâmboviţa, repatriaţi din Franţa după ce au primit un ajutor de 300 de euro, au declarat că, în faţa sărăciei şi discriminării cu care se confruntă în România, nu au altă opţiune decât să plece în Marea Britanie, Germania sau Spania, relatează Sky News.
În Fântânele "este uşor să vezi de ce pleacă", afirmă postul, precizând că majoritatea caselor nu au apă curentă şi electricitate, dar că pe străzi există "maşini cu numere de înmatriculare străine, care amintesc percepţia multora că Europa Occidentală oferă o viaţă mai bună şi mai uşoară".
Video: Sky News
Iordan Marian, unul dintre "miile de romi deportaţi din Franţa", potrivit postului, a declarat că a fost "împins" de poliţişti francezi într-un avion, după ce aceştia au desfiinţat tabăra în care locuia.
Cu cei 300 de euro primiţi, a cumpărat odorizante de maşină pe care afirmă că vrea să le vândă pe străzile Londrei, "destinaţia sa favorită".
"Suntem membri ai Uniunii Europene şi avem drepturi. Avem nevoie de bani, avem nevoie de mâncare. Putem trăi în România, dar nu avem locuri de muncă, iar în acest sat fiecare familie are câte zece copii", a declarat Iordan.
Problemă socială
În prezent, în Europa există 12 milioane de romi, dar numărul lor creşte rapid.
Conform Sky News, romii ar urma să reprezinte 40 la sută din forţa de muncă, până în 2040, lucru care în opinia unora reprezintă un dezastru pentru viitorul economic al unei ţări.
Uniunea şi statele membre se află sub presiune, pentru a oferi programe de asistenţă financiară şi de educaţie.
"Însă este clar că politica preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, nu va oferi soluţia", comentează Sky News.
Însă, aşa cum sugerează străzile pustii ale comunei Cojasca, dreptul la liberă circulaţie al romilor, ca cetăţeni europeni, este un drept pe care aceştia îl folosesc, în continuare.
Aproximativ 90 la sută dintre romii deportaţi din Franţa au părăsit această localitate şi se îndreaptă către Marea Britanie, Germania sau Spania, "în speranţa că aceste ţări reprezintă o opţiune mai uşoară".
Nu există nici o îndoială că romii sunt "proscrişi" şi că majoritatea trăiesc excluziunea socială ca pe un mod de viaţă, conchide postul, adăugând că extinderea blocului european către Europa de Est a creat beneficii strategice şi economice pentru Uniune, dar romii cred că în acest preţ este inclusă şi scoaterea lor din sărăcie.