Situaţia spitalelor, "analizată în următoarele luni"
Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România spune că a semnat cu ministerul sănătăţii un acord în care sunt stabilite principiile după care se vor restructura spitalele.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 18 Februarie 2011, 13:53
Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, Dumitru Banciu, spune că Ministerul Sănătăţii a acceptat faptul că trebuie să respecte autonomia locală şi că nu poate desfiinţa sau comasa spitalele aflate în subordinea primăriilor sau consiliilor judeţene.
Situaţia spitalelor va fi analizată caz cu caz, în următoarele luni, în baza unor indicatori de performanţă propuşi de Ministerul Sănătăţii.
Iar pentru spitalele care nu le îndeplinesc, autorităţile locale vor cere un termen de graţie.
"Orice spital poate să funcţioneze, dar, dacă nu îndeplineşte condiţiile de performanţă impuse de guvern vom negocia o perioadă de 3-6 luni să facem posibilă îndeplinirea indicatorilor de performanţă."
"Se poate să fie şi cazuri de spitale care nu vor putea să îndeplinească condiţiile, dar va trebui să analizăm şi pe harta judeţului şi harta ţării care sunt acele spitale", susţine Dumitru Baniciu.
Orice spital care funcţionează trebuie finanţat de Casa de Sănătate, spune preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, care respinge ideea că autorităţile locale să suporte singure funcţionarea spitalelor.
"Dacă ne pune nouă în spate toate aceste probleme avem o altă variantă, să modificăm Legea de repartizare a sumelor către autorităţile locale.
"Cotă parte din banii care se colectează la nivel judeţean local, orăşenesc, comunal să rămână la noi, nu să meargă la Bucureşti şi să ni se împartă după formule sau cu X influenţe", a afirmat preşedintele Asociaţiei Oraşelor.
Săptămâna viitoare, reprezentanţii oraşelor din România se vor întâlni cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru a discuta propunerile de contracte pentru finanţarea spitalelor.