Situaţia R.A. pentru Activităţi Nucleare, discutată de premier
Premierul Victor Ponta va discuta, după-amiază, la Drobeta - Turnu Severin, situaţia Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, considerată de importanţă economică strategică.
Articol de Mihai Bădescu, 25 Aprilie 2014, 14:30
Premierul Victor Ponta va discuta, după-amiază, la Drobeta - Turnu Severin, situaţia Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, considerată de importanţă economică strategică.
În luna februarie, Guvernul a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă, intrarea în insolvenţă a Regiei.
Compania a acumulat în ultimii ani datorii de peste 200 de milioane de euro, dar măsurile de protecţie luate inclusiv prin derogare de la anumite prevederi legale au fost justificate de executiv prin contribuţia pe care o are la sistemul energetic naţional. În actul normativ se menţionează şi riscul de mediu, chiar şi aşa însă, Regia este în atenţia Comisiei Europene, pentru că investiţiile în ecologizare nu au fost finalizate.
O unitate economică cu datorii de peste 200 de milioane de euro, cu circa 2.500 de angajaţi, cu întârzieri la salarii şi amenintaţi de spectrul şomajului şi, nu în ultimul rând, cu probleme de mediu ce frizează infringementul - este situaţia dramatică în care se află astăzi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Mehedinţi. Intrarea în insolvenţă a salvat pentru un timp fărâmiţarea şi vânzarea bucată cu bucată a acestui colos al energeticii nucleare româneşti, dar nici pe departe problemele legate de datoriile companiei.
Centrala Halânga, "problema RAAN"
După ce fabrica de apă grea şi-a tot restrâns activitatea, piatra de moară care atârnă greu de gâtul RAAN este, de fapt, Centrala Halânga.
De aici au plecat, în ultimii cinci ani, sute de milioane de lei pe investiţii de mediu care nu sunt finalizate nici astăzi.
Vorbim de investiţia în şlam dens, licitată iniţial la circa 150 de milioane de lei şi care a ajuns să coste dublu, dar fără să fie şi terminată.
Astăzi, termocentrala poate aduce României procedura de infringement din cauza nerespectării normelor de mediu, iar închiderea ei ar lăsa întreg Severinul, peste 30.000 de locuinţe fără agent termic şi ar aduce peste 1.000 de şomeri.
Dincolo de datoriile colosale, o gură de oxigen pentru RAAN ar fi ca stocul de apă grea existent în depozitele ROMAG-PROD să fie preluat şi plătit de statul român, aşa cum s-a angajat prin contract.
Dacă statul ar plăti măcar o parte din cele 370 de milioane de lei contravaloarea apei grele aflată pe stoc, situaţia dramatică în care se află RAAN ar putea fi deblocată - susţin sindicaliştii.