Situaţia mineritului "s-a înrăutăţit" în Valea Jiului
La doi ani după explozia de la mina Uricani în care au murit cinci mineri, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului spune că autorităţile nu au făcut investiţii.
Articol de Ilie Pintea, 05 Februarie 2013, 13:06
Cu doi ani în urmă, o explozie de metan a ucis cinci mineri în subteranul Exploatării Miniere Uricani, o unitate care deţinea recordul celor mai puţine accidente de muncă.
Potrivit informaţiilor oficiale, cei cinci lucrau la revizia unor componente electrice aflate într-o galerie principală, la 300 de metri adâncime, şi au fost daţi dispăruţi la ieşirea din schimbul doi, când nu au revenit la suprafaţă.
Ancheta ulterioară a stabilit că explozia s-a produs când muncitorii au încercat să cupleze transformatorul pe care îl reparaseră, arcul electric produs fiind factorul care a declanşat deflagraţia.
După finalizarea expertizelor tehnice, cinci persoane, printre care şi fostul director al minei, au fost trimise în judecată pentru infracţiuni privind protecţia muncii şi pentru neglijenţă în serviciu, dar procesul nu s-a încheiat până acum.
Florin Moldovan, unul dintre cei anchetaţi în acest caz, spunea că la asemenea evenimente nu pot fi stabilite vinovăţii concrete, şi a declarat că de la accident viaţa lui s-a schimbat.
”Pot spune că sunt viu, dar nu mai trăiesc. M-am săturat să fiu arătat cu degetul, pentru că nu sunt vinovat cu nimic. De când e mineritul, astfel de accidente se întâmplă şi nu pot fi prevăzute”, a mai declarat Florin Moldovan.
Pe de altă parte, în cei doi ani care au trecut de la tragedie condițiile de muncă nu s-au îmbunătăţit la Uricani, ba dimpotrivă, având în vedere lipsa constantă a fondurilor pentru investiţii.
Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatoș, declara că starea mineritului s-a înrăutăţit, pentru că ministerul economiei şi guvernul în general continuă aceeaşi strategie energetică deficitară, bazată pe închidere minelor, în loc să revitalizeze acest sector de activitate.
De altfel, mina Uricani se află, alături de Petrila şi Paroşșeni, pe lista exploatărilor care îşi vor înceta activitatea în 2018, potrivit acordurilor României cu FMI. Consecinţele sociale vor fi greu de anticipat, având în vedere că mina Uricani, la care lucrează aproximativ 800 de angajaţi, e singurul agent economic din localitate.