Situaţia din CSM "nu va afecta raportul de ţară"
Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, Natalia Roman, spune că în pofida unor neclarităţi privind alegerile din CSM, raportul CE "nu va aduce automat o notă negativă".
Articol de Ionuţ Dragu, 14 Decembrie 2010, 12:33
Natalia Roman, preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, a declarat la un post de radio că raportul intermediar pe justiţie al Comisiei Eurpene "va surprinde încălcarea regulilor din Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu va duce automat la întocmirea unui raport negativ per total pentru România".
"În viitorul raport de ţară va fi examinată această situaţie şi Comisia va face constatările de rigoare, însă nu cred că doar această, să spunem, încălcare a recomandărilor din Raportul de ţară va putea atrage prin ea însăşi un raport negativ", a declarat la RFI Natalia Roman.
Raportul Comisiei Europene va fi dat publicităţii în februarie. El va conţine concluziile la care Comisia va ajunge în privinţa îndeplinirii de către autorităţile de la Bucureşti a recomandărilor de reformare a justiţiei.
Structura CSM, "o problemă de credibilitate"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că CSM "are o problemă de credibilitate" deoarece nu a respectat reglementarea prin care un magistrat nu poate avea decât un singur mandat în forul de conducere al procurorilor şi judecătorilor (CSM).
"Cel mai delicat aspect poate decurge din faptul că pe 12 ianuarie îşi încheie mandatul actualul CSM, iar în cazul în care nu am avea o lege prin care să prelungim, dacă este nevoie, mandatul acestui CSM, până la clarificările necesare în justiţie, rămânem într-un vid, justiţia nu mai este condusă".
La ultimele alegeri în CSM, unul dintre membrii aleşi, judecătorul Dan Lupaşcu, a obţinut al doilea mandat.
În urma contestaţiei judecătoarei Dana Gârbovan, Tribunalul Bucureşti a decis acum să anuleze actele prin care a fost ales judecătorul Dan Lupaşcu în funcţia de membru al CSM.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.