Sistemul public de pensii ”va fi afectat de scăderea populaţiei”
Sistemul de pensii private reprezintă o variantă de luat în seamă, mai ales că în foarte multe ţări este o soluţie care şi-a dovedit, în timp, utilitatea.
Articol de Iulian Olescu, 28 Octombrie 2018, 15:29
Scăderea populaţiei României, atât prin sporul negativ cât şi prin migraţie, va afecta negativ sistemul public de pensii - au atras din nou atenţia specialiştii, la o reuniune de profil care a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni.
Sistemul de pensii private reprezintă o variantă de luat în seamă, mai ales că în foarte multe ţări este o soluţie care şi-a dovedit, în timp, utilitatea.
Problema sustenabilităţii sistemului public de pensii este adus tot mai des în discuţie, mai ales în condiţiile în care, în perioada 2027 - 2030, voi ieşi la pensie aşa-numiţii decreţei, care, în acest mod, nu numai că nu vor mai contribui la asigurările sociale, ci vor deveni beneficiari ai sistemului.
Se pune, aşadar, problema încurajării populaţiei de a investi în pensiile private, iar una dintre modalităţile în care se poate realiza acest lucru este prin implicarea angajatorilor - spune coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Adela Jensen.
Adela Jansen: Demografia cred că are acest aspect important, pe lângă seniori, sunt şi tinerii care, la rândul lor, trebuie să fie mult mai conştienţi de această alegere educată. Poate să fie într-un sistem cafeteria în care salariaţii să-şi aleagă beneficiul, printre care şi această pensie privată, şi o vor face dacă văd beneficiile, deci zona de educaţie, din nou, îşi spune cuvântul, poate să fie făcută împreună cu sindicatele, într-o negociere a unui contract colectiv.
Adela Jansen spune că se poate folosi inclusiv un sistem prin care angajatorii să ofere un beneficiu legat de pensia privată, dar numai dacă angajatul participă la rândul său.
Ea apreciază, însă, că ar fi binevenite şi facilităţi fiscale din partea statului, care să motiveze astfel companiile să se implice în oferirea de asemenea beneficii.