România a îndeplinit aproape jumătate din obiectivele necesare intrării în OCDE
România şi-a propus ca procesul de integrare în OCDE să se încheie anul viitor.

Articol de Andrei Şerban, 02 Aprilie 2025, 18:49
România a îndeplinit până acum aproape jumătate din obiectivele necesare pentru a face parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferinţe dedicate demersurilor pentru integrarea în OCDE.
La evenimentul organizat la Palatul Cotroceni, participanţii au identificat aderarea la OCDE ca noul obiectiv de ţară al României, iar preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a subliniat că statul trebuie să creeze contextul în care românii să-şi pună în valoarea creativitatea, iar oamenii de afaceri să facă performanţe care să ne apropie de nivelul ţărilor membre în Organizaţie.
Într-un mesaj video, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a spus că țara noastră se află pe drumul cel bun al integrării.
În cadrul conferinței au luat cuvântul și oamenii de afaceri. Dan Șucu a arătat că anumite politici economice nu sunt aliniate cu principiile OCDE, așa cum este cazul plafonării prețurilor la energie și la asigurări.
Dan Şucu: Plafonarea extinsă a prețurilor a devenit o caracteristică permanentă, în loc de o măsură excepțională. Vorbim în aceste zile de afișarea adaosului comercial la toate produsele în România, un nonsens economic.
Ramona Jurubiță, vicepreședintele Consiliului Investitorilor Străini, a cerut adoptarea de reforme în domenii cheie, care să fie conforme cu standardele OCDE și care vor duce la creșterea veniturilor.
Ramona Jurubiţă: Reformele în domenii-cheie, cum ar fi educația, fiscalitatea, companiile de stat și capacitatea administrativă pot crește rata anuală a produsului intern brut cu până la un punct procentual.
La final, coordonatorul României pentru integrarea în OCDE, Luca Niculescu, a subliniat faptul că toată lumea, clasa politică, mediul de afaceri, dorește integrarea în OCDE, proces care merge bine.
Luca Niculescu: E și mai mult de lucru în perioada următoare, tocmai pentru că recomandările cele mai importante și dosarele cele mai grele vor fi de tratat în următoarele 9-10-11 luni.
România şi-a propus ca procesul de integrare în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică să se încheie anul viitor.