Sistemul decontării directe prin RCA, "din 2013"
Păgubitul ar putea beneficia de bani chiar de la firma care i-a acordat poliţa RCA în cel mult 60 de zile, în condiţiile în care normele actuale prevăd 90 de zile.
Articol de Paul Poteraşi, 03 Octombrie 2012, 15:11
Vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Cornel Coca Constantinescu, anunţă modificări legislative, menite să uşureze procesul de acordare a despăgubirilor, în cazul şoferilor care sunt victime ale accidentelor.
Modificările care a urma să fie aplicate peste câteva luni vizează scurtarea termenelor în procesul de acordare a despăgubirilor.
"Acest sistem este bazat pe aşa-numita concepţie de despăgubire directă prin care dăm posibilitatea deţinătorilor de poliţe RCA ca în momentul în care au calitatea de păgubit să poată să se adreseze direct asiguratorului de la care au contractat asigurarea obligatorie.
"Asiguratorul, la rândul lui, va ajunge în situaţia în care îşi va fideliza proprii clienţi să poată vinde la pachet asiguraţilor şi asigurări CASCO nu numai asigurări RCA şi să nu se ajungă în situaţia în care să se găsească în diferite interpretări astfel încât să se amâne plata despăgubirii către asigurat", a declarat Cornel Coca Constantinescu.
Potrivit acestuia, păgubitul ar putea beneficia de bani în cel mult 60 de zile, în condiţiile în care normele actuale prevăd 90 de zile.
"Eu cred că am putea să le coborâm la 60 de zile prin noul sistem, având în vedere că nu se mai scurtcircuitează această relaţie dintre un asigurat, care are calitatea de păgubit, în relaţiile pe care ar trebui să le aibă direct cu o societate de asigurări pe care nu o cunoaşte şi al cărei client nu este.
"Pe când, în situaţia pe care care noi o propunem, el va interacţiona direct cu asigurătorul de la care a cumpărat poliţa de asigurare respectivă", a mai spus reprezentantul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Sistemul de decontare directă pe RCA se foloseşte dela în Italia şi-ar putea fi implementat în România cel mai devreme la sfârşitul anului 2012 sau la începutul anului viitor.
"Noi am făcut o evaluare a tuturor modelelor care funcţionează în Europa şi cred că cel mai apropiat de noi este modelul din Italia, pe care încercăm să-l implementăm şi în România", a precizat Cornel Coca Constantinescu.
Vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a mai spus că potenţialul pieţei asigurărilor este, în România, de circa 4% din PIB, valoarea prezentă fiind de doar 2%.