Sistemul de urgenţă "rămâne public şi gratuit"
Premierul Victor Ponta a declarat că nu se pot introduce restricţii care să oprească accesul şi beneficierea de servicii de asistenţă de urgenţă pentru vreo categorie din România.
Articol de Marilena Frâncu, 13 Iulie 2012, 18:40
Proiectul legii sănătăţii va rămâne în dezbatere publică în lunile iulie şi august, urmând ca în septembrie să fie transmis în parlament.
Pachetul de bază din sistemul medical va fi regândit şi va acoperi doar riscuri majore şi boli grave.
Bugetul sănătăţii va fi finanţat suplimentar printr-o cotă din asigurarea auto obligatorie pentru acoperirea cheltuielilor de urgenţă în cazul accidentelor rutiere.
Măsurile au fost anunţate de premierul Victor Ponta la sfârşitul discuţiei pe care a avut-o vineri cu ministrul sănătăţii şi cu alţi responsabili din sistem.
Noua lege prevede ca sistemul de urgenţă să rămână în continuare un sistem public şi gratuit, a precizat premierul Victor Ponta.
"Nu putem, la asistenţa de urgenţă, să introducem restricţii care, practic, să oprească accesul şi beneficierea de asemenea servicii de asistenţă de urgenţă pentru vreo categorie din România.
"Cel care, din păcate, suferă un accident şi merge pentru a primi asistenţă de urgenţă, nu pot să-i cer coplată, nu pot să-i cer să-mi arate asigurarea, aşa încât aceste servicii trebuie să fie sprijinite şi trebuie să fie asigurate pentru întreaga populaţie", a spus Victor Ponta.
Pachetul de servicii medicale va fi diferenţiat pe mai multe componente
Premierul a reamintit principiul conform căruia pachetul de servicii medicale va fi diferenţiat pe mai multe componente, iar cel de bază va asigura doar riscul major de îmbolnăvire şi nu pe cel minor, cu excepţia celor care vor beneficia de un pachet social.
"Cei care, într-adevăr, nu au venituri deloc sau au venituri foarte mici vor intra într-un pachet social, dar nu putem face asistenţă socială din banii sănătăţii.
"Asistenţa socială se face din banii de asistenţă socială, iar sănătatea trebuie să asigure în pachetul de bază acele afecţiuni cu adevărat grave, pentru care nici unei persoane nu poţi să-i ceri să-şi plătească din buzunar tratamentul", a mai spus Victor Ponta.
Şeful executivului a declarat că are în vedere o serie de măsuri fiscale, care pot fi introduse pentru o finanţare suplimentară în sistemul sanitar, iar una vizează transferul unei părţi din asigurarea obligatorie de tip RCA către sistemul de sănătate.
"Cei care au asigurări pentru autovehicule pot să acopere într-o anumită măsură cheltuielile de urgenţă pentru accidentele rutiere extrem de frecvente în România şi care necesită, din păcate, uriaşe cheltuieli", a mai declarat premierul.
Problema subfinanţării "îşi va găsi soluţionarea prin măsurile cuprinse în noua lege"
În opinia ministrului sănătăţii, Vasile Cepoi, cea mai gravă problemă a sistemului, cea a subfinanţării îşi va găsi soluţionarea prin măsurile cuprinse în noua lege.
Acesta spune că va creşte fondul de asigurări prin creşterea bazei de contribuţie.
"Deci, sunt categoriile care la ora actuală sunt scutite de plata asigurărilor şi care sunt scutite prin legi speciale, şi pentru care va plăti bugetul de stat. Sunt coasiguraţii, pentru care se va plăti în funcţie de venituri de către asigurat sau de către bugetul de stat. Am spus despre plata pentru accidente din acel RCA.
"O a doua sursă de venit suplimentară constituie asigurările facultative. Sigur că va trebui să elaborăm şi o strategie de creştere a veniturilor în sănătate pe termen de cel puţin patru ani, la care lucrăm acum", a declarat Vasile Cepoi.
O altă problemă a sistemului sanitar discutată vineri de autorităţi a fost cea a deficitului de personal, problemă cu care, spune ministrul de resort, se confruntă majoritatea ţărilor europene.
"Ce putem noi să facem este, pe de o parte, să asigurăm dezvoltarea carierei profesionale a medicului printr-un mecanism corect de dezvoltare a acesteia şi al doilea este să le dăm posibilitatea medicilor să câştige suplimentar.
"Prin aceste activităţi care se pot face în spital, medicul în loc să se ducă să lucreze în privat, i se acordă posibilitatea ca în spitalul în care lucrează, în afara orelor de program, să-şi desfăşoare o activitate medicală plătită suplimentar", a mai spus ministrul sănătăţii.
În ultimii ani au rămas vacante circa 21.000 de posturi şi au fost aprobate pentru ocupare doar 500, iar conform datelor ministerului sănătăţii doar anul acesta au plecat din sistem 5.000 de cadre medicale.