Sistemul de sănătate "trebuie restructurat"
Ministrul finanţelor publice Gheorghe Ialomiţianu a avertizat că, fără o restructurare, sistemul de sănătate din România riscă să ajungă în aceeaşi situaţie "precum sistemul asigurărilor sociale".
Articol de Ionuţ Dragu, 16 Decembrie 2010, 14:23
Invitat în cadrul emisiunii "Actualitatea în Dezbatere", de la Radio România Actualităţi, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu a declarat că indiferent câţi bani s-ar aloca pentru sistemul de sănătate, fără o restructurare, există ricul de a se ajunge "în aceeaşi situaţie ca şi cu bugetul de asigurări sociale".
Gheorghe Ialomiţianu a subliniat că, în limita bugetului, "alocările pentru sănătate se situează la nivelul de anul trecut".
Mai mult, ministrul finanţelor publice a declarat că a convenit cu FMI ca la mijlocul lui 2011 să se discute despre o eventuală reducere a contribuţiilor sociale.
"Tot atunci discutăm şi despre flexibilizarea relaţiilor de muncă", a mai adăugat Gheorghe Ialomiţianu.
Investiţiile, o prioritate în 2011
Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu a declarat că faţă de 2010, anul viitor cheltuielile cu investiţiile vor creşte.
Gheorghe Ialomiţianu a susţinut că "din punct de vedere al macroeconomiei, România este o ţară stabilă".
De asemenea, ministrul finanţelor publice a precizat că "dacă luăm ca reper ponderea cheltuielilor sociale, bugetul pe 2011 este al unui stat social".
Referitor la restructurările de personal de la ministerul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu a precizat că acestea nu se pot face peste noapte, "pentru că trebuie să respect reglementările a căror modificare trebuie făcută în timp".
Dacă în 2008 şi 2009, sistemul de pensii şi salarii nu era funcţional din punct de vedere financiar, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a declarat că acum se trece "la un sistem viabil de acoperire a cheltuielilor cu pensiile şi salariile".
Gheorghe Ialomiţeanu a mai declarat că:
"Dacă ne uităm la investiţii bugetul pe 2011 este în acelaşi timp şi unul pentru investitori."
"Este pentru prima oară când asigurăm agricultorilor banii necesari pentru cofinanţarea proiectelor europene."
"Dacă ne uităm la investiţii bugetul pe 2011 este în acelaşi timp şi unul pentru investitori."
"La jumătatea lui 2011 statul ar trebuii să ajungă să îşi plătească toate datoriile."
"Am convenit cu FMI ca la mijlocul lui 2011 să discutăm o eventuală reducere a contribuţiilor sociale. Tot atunci discutăm şi despre flexibilizarea relaţiilor de muncă."
Prevederi ale proiectului de buget pentru 2011
Conform proiectului de buget pentru anul 2011, valoarea punctului de pensie va fi menţinută în 2011 la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei.
Şi pensia minimă garantată va fi menţinută la valoarea de 350 lei.
Guvernul nu va umbla în 2010 nici la contribuţiile de asigurări sociale percepute angajatorului şi angajatului.
De asemenea, proiectul de buget se bazează şi pe aplicarea noii legi privind salarizarea în 2011 care prevede că salarile vor creşte cu 15 la sută în anul 2011, ceea ce înseamnă că bugetarii vor recupera doar 1,4% din salariul pierdut în 2010.
Proiectul de buget pentru anul 2011 prevede ca fondurile totale care vor fi alocate anul viitor bugetelor locale din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată vor fi limitate la 13,7 miliarde lei, în scădere de la bugetul total de 17 miliarde lei acordat pentru 2010.
O altă prevedere este aceea că bugetul destinat finanţării Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din mediul rural va fi redus la jumătate, de la 813,5 milioane lei la 440,3 milioane lei.