Sistemul de pensii, "falimentat de abuzuri"
Concluzia dezbaterii organizate de Societatea Academică din România este că fraudele cu privire la acordarea pensiilor anticipate dar şi îmbătrânirea populaţiei impun reformarea sistemului de pensii.
Articol de Diana Domenico, 03 Iunie 2010, 09:28
Numărul pensionarilor de invaliditate din România este cu 350.000 mai mare decât în statele membre ale Uniunii Europene, a afirmat consilierul pe probleme economice al primului-ministru, Andreea Vass-Paul.
Fraudele şi abuzurile cu privire la acordarea pensiilor anticipate şi pe caz de boală, dar şi procesul de îmbătrânire a populaţiei şi iresponsabilitatea factorilor politici din ultimii ani au condus la necesitatea reformării sistemului de pensii - a fost concluzia dezbaterii "Cum scoatem sistemul de pensii din faliment", organizată de Societatea Academică din România.
În opinia consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, diminuarea pensiilor reface doar pentru o perioadă limitată echilibrele bugetare, fiind necesare reverificarea acestor forme de pensionare şi o sancţionare mai drastică în acest sens.
"Măsura de scădere a pensiei cu 15% nu face decât să restabilească un echilibru şi să evite un colaps pe termen scurt, dar ea nu rezolvă problema sistemului de pensii. În paralel cu această măsură, trebuie făcută o analiză şi o corecţie a sistemului", a afirmat Sebastian Lăzăroiu.
În România, potrivit ultimelor date, există 5,6 milioane de pensionari şi 4,4 milioane de salariaţi, ceea ce demonstrează impasul în care se află sistemul de pensii.
Împrumuturile făcute pentru a echilibra deficitul de pensii vor fi plătite de generaţiile următoare, când, potrivit tendinţelor demografice, populaţia activă va continua să fie numeric inferioară pensionarilor, explică Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie.
"La noi, marele proces de îmbătrânire demografică urmează mai ales din 2032 şi noi intrăm deja cu mari deficite", a declarat Marian Preda.
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, atrage atenţia că reformarea sistemului de pensii sau ieşirea României din criză trebuie să ţină cont de drepturile salariaţilor şi ale pensionarilor.
"Este riscul statului să plătească mai mult decât a încasat sau avantajul statului, să rămână cu banii, dacă persoana decedează. Mi se pare o lipsă de decenţă să reproşăm unei persoane de ce şi-a permis să trăiască mai mult decât alţii", a spus Mona Pivnicieru.
Din datele recente reiese că speranţa de viaţă la 65 de ani pentru bărbaţi este de aproape 14 ani, iar pentru femei, de 17 ani.