Sistemul de coplată din sistemul sanitar creează controverse
Legea coplăţii în sistemul sanitar este în dezbatere publică şi ar urma să intre în vigoare la 1 iulie.
Articol de Adriana Turea, 01 Aprilie 2010, 15:56
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că sistemul de coplată care ar urma să intre in vigoare de la 1 iulie este acceptat de majoritatea celor implicaţi, medici şi pacienţi chiar dacă vocile celor care contestă proiectul autorităţilor sunt destul de puternice.
Preşedintele Colegiului Medicilor critica de curând faptul că sumele astfel colectate nu vor ajunge în punctele nevralgice ale sistemului sanitar, iar pacienţii se plâng că vor avea din nou un nou bir de plătit pe lângă problemele cu care se confruntă deja atunci când au nevoie de medic.
Legea coplăţii este în dezbatere publică.
Joi a avut loc o nouă întâlnire între conducerea Ministerului Sănătăţii şi furnizorii de servicii medicale.
Dezbaterea organizată de Ministerul Sănătăţii privind coplata nu a avut audienţă la discuţii fiind prezenţi doar preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu şi reprezentanţi ai presei.
Reprezentantul medicilor nu agrează introducerea coplăţii. El susţine că a făcut o analiză şi a constatat că nu este vorba de coplată ci de o altă taxă pentru pacienţi.
De asemenea consideră că valoarea contribuţiei ar trebui să se facă în funcţie de veniturile din societate.
Preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu a menţionat situaţia din Germania:
"În România se cere 10 lei la consultaţie, dar salariul minim e 700 lei. Raportul între 700 şi 1.200 este 85%, cu alte cuvinte coplata în România este cu 85% mai mare decât coplata în Germania", a completat Dan Pereţianu.
Acesta a mai spus că nu este de acord cu introducerea coplăţii până nu se definesc relaţiile corecte în sistemul de sănătate şi până când nu dispare sistemul plăţilor informale.
Dan Pereţianu mai precizează că această coplată nu ar trebui să fie o măsură care să elimine plata informală ci o măsură care să fie aplicată după ce a fost înlăturată şpaga din sistem.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimia, este de părere că este o modalitate de a aduce fonduri suplimentare pentru furnizorii de servicii medicale şi că balanţa înclină spre introducerea coplăţii.
"Din discuţiile pe care le-am avut până acum, concluziile pe care le-am tras, destul de multă lume este favorabilă introducerii coplăţii în sistem. Coplata face să aducă în sistem nişte fonduri suplimentare care să ajungă la furnizorii de servicii medicale cărora să le crească un pic şi veniturile atât la nivelul spitalelor cât şi la nivelul medicilor de familie sau a medicilor din ambulatoriu de specialitate care prestează activitatea medicală în folosul pacienţilor", a declarat Cristian Irmia.
Autorităţile preconizează că la data de 1 iulie, coplata va intra în vigoare.