Sistemul de coplată a serviciilor medicale, aprobat de Senat
Senatorii au adoptat proiectul de lege privind introducerea coplăţii pentru serviciile medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, deşi pacienţii şi medicii au cerut respingerea acestuia.
Articol de Adriana Turea, 08 Martie 2011, 15:35
Proiectul de lege care reglementează sistemul de coplată a serviciilor medicale a trecut de prima cameră a Parlamentului, Senatul, în forma susţinută de ministerul sănătăţii şi are toate şansele să respecte calendarul preconizat de ministrul Attila Cseke, care vizează data de 1 iulie pentru intrarea în vigoare.
Reprezentanţii medicilor şi cei ai pacienţilor contestă obligativitatea contribuţiei la costurile asistenţei medicale, conform căreia asiguraţii ar urma să plătească, de exemplu, un leu pentru fiecare analiză de laborator, cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie sau 10 lei pentru o zi de spitalizare.
Autorităţile pledează însă pentru coplată ca metodă de suplimentare a fondurilor, dar şi de eliminare a aşa-numitelor plăţi informale din sistem.
Senatorii au adoptat proiectul de lege privind introducerea coplăţii pentru serviciile medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, deşi pacienţii şi medicii au cerut, în nenumărate rânduri, respingerea acestuia.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, regretă că senatorii nu au ţinut cont de opinia pacienţilor şi a celor care au expertiză în domeniu şi susţine că introducerea acestei forme de plată din partea pacienţilor nu va fi o modalitate de a aduce venituri în sistemul sanitar.
"Nu cred că populaţia României este pregătită pentru acest gest şi, dacă cineva îşi închipuie că prin această coplată va fi o infuzie în finanţarea unităţilor medicale, se înşeală. Nicăieri în lume nu s-a acoperit un deficit financiar prin coplata", a spus Vasile Astărăstoaie.
Pacienţii nu sunt de acord cu introducerea coplăţii
Următorii vizaţi, cei asupra cărora se vor face presiuni pentru respingerea proiectului de lege, sunt membrii comisiei de sănătate, din Camera Deputaţilor.
Preşedintele Coaliţiei organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice, Cezar Ieremia, atrage atenţia că pacienţii nu sunt de acord cu introducerea coplăţii şi explică motivele.
"Nu există o strategie în sistemul sanitar, o strategie adevărată, reală, nu există o alternativă la asigurare şi nu există un contract individual de asigurat. În aceste condiţii, noi nu suntem de acord cu coplata şi vedem coplata, în momentul de faţă, încă un bir pe spatele românilor, dar şi ca o alternativă la lipsa finanţării sistemului sanitar, nicidecum un beneficiu pentru noi, pacienţii", a afirmat Cezar Ieremia.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, declara, la prezentarea proiectului de lege, că introducerea mecanismului de coplată va duce la o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară, al îmbunătăţirii finanţării sistemului de sănătate şi la realizarea unui control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor medicale, asigurându-se astfel creşterea calităţii asistenţei medicale.
Documentul prevede obligativitatea coplăţii pentru toţi asiguraţii, cu excepţia copiilor până la 18 ani, a bolnavilor cu afecţiuni cronice şi a pensionarilor cu venituri de până la 700 de lei lunar.
Legea mai stabileşte că suma maximă a coplăţii într-un an calendaristic va fi de 600 de lei, după această valoare, asiguraţii beneficiind de servicii medicale gratuite.