Sindicatele, nemulţumite de compensaţiile de la Nokia
Sindicatele sunt nemulţumite de nivelul plăţilor compensatorii pe care Nokia intenţionează să le acorde salariaţilor de la Jucu. Bosch va construi o fabrică la Cluj, spune preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.
Articol de Sorin Solomon, 30 Septembrie 2011, 16:51
La Jucu, în judeţul Cluj, după anunţul închiderii fabricii de telefoane Nokia până la sfârşitul anului, sindicatele sunt nemulţumite de nivelul plăţilor compensatorii, pe care finlandezii intenţionează să le acorde salariaţilor.
"Ideea de a pleca cu trei salarii mie, personal, mi se pare o glumă bună legată de efortul pe care l-au făcut şi sacrificiile pe care le-au făcut - să nu uităm că au lucrat câte 12 ore pe zi, în condiţii deosebit de restrictive. Deci, cele mai slabe compensaţii în Germania au fost la nivelul... în echivalent nu valoric - subliniez - în echivalent a minimum 60 de salarii minime ale landului.
"Deci, compensaţiile materiale, în Germania, au fost de la 80.000 până la 220.000 de euro de persoană. N-aş vrea să privim valoric acest lucru, ci trebuie privit la situaţia şi la realităţile româneşti, dar asta înseamnă grosso modo, dacă vreţi, undeva între 60 de salarii minime pe economie, până la 240 de salarii minime pe economie, pe angajat", afirmă Bogdan Hossu, liderul Confederaţiei Cartel Afla, la care sunt afiliaţi angajaţii de la Nokia.
Plecarea concernului finlandez Nokia de la Jucu va băga în şomaj aproximativ 2.000 de angajaţi
Bosch va construi o fabrică la Cluj
Firma germană Bosch va investi la Cluj, spune preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
El a mai spus că negocierile cu grupul german sunt foarte avansate, iar reprezentanţii acestuia iau probe de sol dintr-unul dintre parcurile industriale clujene.
"Consiliul judeţean este în discuţii şi în analiză cu un investitor strategic important. Facem parte din cercul restrâns de locaţii analizate de către concernul Bosch. Locaţia este Tetarom, zona industrială.
"În prezent se efectuează probe de sol, se analizează locaţia, posibilitatea de investiţie în aceast zonă industrială. Mai multe informaţii vi le vom putea oferi doar cu acordul Bosch şi în cel mai scurt timp", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
Fabrica Nokia de la Komarom din Ungaria rămâne încă deschisă
Autorităţile maghiare speră că activitatea companiei finlandeze Nokia se va îmbunătăţi în perioada următoare, pentru că de aceasta depinde şi ceea ce se va întampla în fabrica Nokia de la Komarom, din Ungaria, asta mai ales în contextul în care în comunicatul de ieri, legat de disponibilizările din România, se menţiona că până la sfârşitul anului viitor va fi reanalizată şi situaţia de la fabrica din Ungaria.
Anul trecut aproximativ 200 de persoane care lucrau acolo au fost concendiate, transmite corespondentul România Actualităţi, Emil Groza
Nokia va analiza activitatatea de producţie pe termen lung a fabricii sale din localitatea ungară Komarom şi ar putea să pună în aplicare unele schimbări care ar avea drept consecinţă şi reduceri de personal, însă doar în 2012.
Un reprezentant al biroului de presă al Nokia a declarat publicaţiei ungare HVG că fabrica de la Komarom va rămâne şi pe viitor un element important al reţelei companiei şi îşi va deţine rolul de deservire a clienţilor şi de oferire de servicii utilizatorilor de telefoane inteligente.
Unitatea Nokia din Ungaria va avea şi un rol în ceea ce priveşte dezvoltarea programelor, a mai precizat oficialul.
Pe de altă parte, Nandor Toth, care este responsabil din partea primăriei Komarom cu parcul industrial în care se află fabrica Nokia, a declarat că a aflat din presă despre închiderea unităţii din România şi despre eventualele disponibilizări din Ungaria, însă deocamdată nu are informaţii legate de măsurile care se vor lua.
Acesta şi-a exprimat speranţa că Nokia va avea rezultate financiare pozitive şi că fabrica nu va fi afectată.