Sindicatele din educaţie, nemulţumite de creşterea de salarii propusă
Conţinutul proiectului de ordonanţă privind salariile bugetarilor pe 2016 îi nemulţumeşte pe sindicaliştii din sistemul de învăţământ.
Articol de Nicoleta Stoian, 20 Mai 2016, 19:45
Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi că se va merge mai departe cu rezolvarea problemei salarizării din domeniul sănătăţii, dar că acest lucru nu înseamnă că educaţia va fi uitată.
"Educaţia va fi următoarea prioritate. Trebuia să începem cu ceva şi am început cu sănătatea", a precizat şeful guvernului. Conţinutul proiectului de ordonanţă privind salariile bugetarilor pe 2016 îi nemulţumeşte pe sindicaliştii din sistemul de învăţământ, care spun că nu le-au fost alocate sume în plus.
Invitat astăzi la emisiunea "Probleme la zi" de la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a vorbit despre eventualele acţiuni de protest ale sindicatelor din educaţie.
Marius Nistor: Am discutat cu reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor. Este un lucru care se întâmplă în premieră, pentru că nu ne dorim să fie nimeni afectat. Va exista acel marş, care se va desfăşura în data de 1 iunie - eu am solicitat deja aprobare - şi vor fi alte acţiuni de protest pe care le-am stabilit de comun acord cu partenerii noştri, care vor fi comunicate în cursul zilei de luni, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă astăzi la Palatul Victoria.
Ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, a recunoscut, în cadrul emisiunii, că salariile din educaţie sunt mici, dar că trebuia ţinut cont de constrângerile bugetare.
Dragoş Pîslaru: Noi în nici un caz nu am încercat sau nu am avut vreo intenţie să considerăm că educaţia nu este un sector prioritar. Problema pe care noi o avem este că avem şi nişte reguli de responsabilitate fiscal-bugetară pe care trebuie să le respectăm. Următorul pas pe care îl avem în educaţie este să avem o grilă cap-coadă şi pentru sectorul de educaţie. Costul unei astfel de grile este de 1 miliard.