Sindicatele critică legea salarizarii unice
Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învaţământ, Aurel Cornea, a declarat la RRA că legea salarizarii unice e la fel de strâmbă ca şi legile precedente (audio).
Articol de Paul Poteraşi, 02 Septembrie 2009, 14:24
Schimbarea sistemului de salarizare a bugetarilor face obiectul celei de-a treia legi pe care guvernul vrea să o treacă prin parlament în varianta rapidă a asumării răspunderii. Au fost numeroase runde de negocieri cu sindicatele, iar modificările de ultimă oră i-au nemulţumit profund pe cei din justiţie şi din educaţie. Magistraţii sunt deja în plin protest, iar sindicatele din învăţământ îşi consultă filialele pentru a defini o reacţie.
Judecătorul Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, a declarat la RRA că legea salarizarii unice e una proastă, neavând o formă juridică şi că magistraţii vor continua protestele până când se va ajunge la un consens în ceea ce priveşte nivelul salariilor şi al fondurilor de finanţare din justiţie.
Aceasta a mai spus ca toate profesiile sunt importante şi că trebuie stabilită o ierarhie socio-profesionala, care să satisfacă toate interesele.
Liderul cartel ALFA, Bogdan Hossu, a spus că la actualul pachet legislativ exista disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte sănătatea, justiţia şi învaţamântul, fiind problema nivelului de pornire a punctului de salarizare în cazul functiilor superioare din aceste domenii.
În şedinţa de guvern, executivul urmează să îşi asume răspunderea pe un pachet de legi care cuprinde restructurarea agenţiilor, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordului cu FMI şi Comisia Europeană, dar şi pe legile Educaţiei şi legea unică de salarizare a bugetarilor.
Urmariţi înregistrarea dezbaterii: