Sindicatele contestă unele prevederi din legea educaţiei
Guvernul îşi asumă astăzi răspunderea pe un nou proiect de lege a educaţiei, dar sindicatele au mai multe observaţii faţă de unele articole.
28 Octombrie 2010, 09:28
Sindicaliştii au ridicat mai multe obiecţii faţă de unele articole din legea educaţiei.
Printre altele, ei se referă mai ales la trecerea clasei a IX-a de la învăţământul liceal la învăţământul gimnazial, procedura de titularizare în învăţământ, componenţa consiliilor de administraţie ale şcolilor şi modalitatea de realizare a finanţării de bază.
Astfel, titularizarea nu se va mai face la nivelul sistemului, ci pe post, ceea ce va conduce - din punctul de vedere al sindicaliştilor - la o imposibilitatea asigurării protecţiei sociale a dascălilor.
De asemenea, în consiliile de administraţie ale şcolilor dascălii se vor afla în minoritate, deciziile finale urmând să le ia - potrivit proiectului de act normativ amintit - persoane din afara şcolilor.
Sindicatele consideră că acest document trebuie amplu dezbătut şi public, şi în parlament.
Sindicaliştii au cerut ca finanţarea de bază de la bugetul statului să se facă direct către unităţile de învăţământ. Proiectul de lege, însă, prevede că aceasta se va face prin administraţia locală.
Potrivit liderilor sindicali din educaţie, nu au fost organizate astăzi proteste la nivel naţional. Cu toate acestea, prin ţară unii dascăli au decis să facă o grevă de o zi, alţii au anunţat că vor veni la şcoală, dar nu vor ţine cursurile. În unele şcoli va fi grevă japoneză, iar în altele, grevă de avertisment de două ore.
Opoziţia cere amânarea asumării răspunderii
Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un nou proiect de lege a educaţiei.
Opoziţia nu este de acord cu metoda la care vrea să recurgă guvernul pentru adoptarea legii educaţiei, nici cu multe dintre prevederile proiectului de act normativ.
PSD spune că nu se poate folosi procedura asumării răspunderii înainte ca magistraţii Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra conflictului juridic dintre parlament şi executiv.
PNL a precizat că va cere în Biroul Permanent amânarea şedinţei de asumare până după 3 noiembrie, când se va afla decizia judecătorilor.
În plus, liberalii spun sunt pregătiţi să depună o nouă moţiune dacă legea educaţiei va fi adoptată prin această metodă.