Sindicatele cer amânarea şedinţei de vineri a CES
Acordul sindicatelor "nu este necesar" pentru ca scrisoarea de intenţie cu FMI să treacă de Consiliul Economic şi Social, spune preşedintele CES.
Articol de Sorin Solomon, 12 Mai 2010, 16:12
Sindicatele nu vor merge la şedinţa Consiliului Economic Social de vineri, unde urmează să se ia în discuţie scrisoarea de intenţie către FMI, document ce va fi transmis apoi guvernului.
Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Iacob Baciu, spune că decizia a fost luată pentru ca sindicatele să poată studia mai bine documentul.
"Am solicitat să fie amânată şedinţa plenului până luni, când vom putea să avem toate datele necesare, sperând ca până vineri să ne comunice datele necesare în vederea fundamentării punctului de vedere al confederaţiilor sindicatelor."
Confederaţiile sindicale au cerut printr-o adresă CES să amâne pentru luni şedinţa de plen de vineri în cadrul căreia urma să fie discutat memorandumul cu FMI, a declarat Bogdan Hossu, preşedinte CNS Cartel Alfa.
Sindicaliştii au cerut această amânare deoarece susţin că nici până în acest moment guvernul nu le-a pus la dispoziţie datele economico-financiare care au stat la baza elaborării scrisorii de intenţie cu FMI.
"Dacă nu vom primi în timp real cele solicitate, atunci nici luni nu se va ţine şedinţa CES", a afirmat Bogdan Hossu.
Scrisoarea de intenţie cu FMI va putea trece de Consiliul Economic şi Social şi fără acordul sindicatelor, a declarat preşedintele Consiliului, Florian Costache.
"CES-ul poate să dea aviz favorabil, aviz nefavorabil sau aviz cu poziţia părţilor. Ultimul caz este posibil dacă partea sindicală este împotrivă, guvernul este pentru, iar patronatele se abţin", a declarat Florian Costache într-o conferinţă de presă.
CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor şi 15 de la guvern.
Avizul favorabil necesită acordul a trei pătrimi din voturile celor prezenţi.
Pentru a fi luată o decizie în CES este nevoie ca toate părţile să fie prezente.
Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, a declarat că renegocierea acordului cu FMI ar transmite un sentiment de neîncredere şi ar fi urmată imediat de o reducere a ratingurilor cu 2-3 trepte.
El a mai apreciat că dacă înţelegerea cu FMI va cădea, România va intra în iulie în incapacitate de plată.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că executivul va aproba scrisoarea numai după avizul Consiliului Economic şi Social.