Sindicaliștii din învățământ încep o nouă serie de proteste
Primul oraș în care vor fi organizate pichete este Iașiul, unde sunt așteptați să participe peste 500 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
Articol de Radiojurnal, 02 Martie 2023, 13:20
Sindicaliștii din învățământ încep de astăzi o nouă serie de proteste, nemulțumiți de salarii și de sporuri.
Primul oraș în care vor fi organizate pichete este Iașiul, unde sunt așteptați să participe peste 500 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
Protestatarii cer Guvernului să găsească soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar, dar și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
De asemenea, sindicate solicită aplicare a regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.
Invitată la "Apelul matinal" de la Radio România Actualități, Ligia Deca, ministrul educației, a declarat că, în viitoarea legislație, salarizarea va fi progresivă, având la bază salariul mediu pe economie.
Ligia Deca: Protestele anunțate nu vizează măsurile pe care noul pachet legislativ le anunță. Ele vizează grila de salarizare conform actualei legi a salarizării și acele creșteri succesive până la atinge nivelul prevăzut în Legea 153 pentru anul 2022. Acolo este o altă discuție. Măsura care este inclusă în noua lege și anume ca grila de salarizare din educație să plece de la salariul mediu pe economie este foarte bine primită de sindicatele în educație care, de altfel, au și lucrat cu experții din Ministerul Educației, pentru a propune Ministerului Muncii o grilă de salarizare bazată pe această valoare, tocmai pentru a putea să avem o carieră didactică motivantă. Împreună cu reprezentanții sindicatelor, Ministerul Educației a lucrat pentru acele propuneri de grilă de salarizare. Decizia vizavi de creșterile pe care sindicatele le reclamă este o decizie guvernamentală, pentru că implică un impact bugetar unde nu doar Ministerul Educației decide.