Sindicaliştii din educație cer aplicarea majorărilor salariale cuvenite
După prima rundă de consultări dintre guvern şi reprezentanţii sindicatelor din educaţie, se speră ca până pe 4 februarie să se ajungă la un acord.
Articol de Radiojurnal, 21 Ianuarie 2022, 23:10
Prima rundă de consultări dintre guvern şi reprezentanţii sindicatelor din educaţie, după greva de avertisment de miercuri, s-a încheiat astăzi cu promisiunea de a continua discuţiile şi de a ajunge la un acord până pe data de 4 februarie. Sindicaliştii cer aplicarea majorărilor salariale cuvenite prin lege, alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru învăţământ, plata orelor suplimentare şi majorarea numărului de posturi didactice. Din cauza insuficientei finanţări a sistemului, multe cadre didactice pleacă, iar absolvenţii diverselor facultăţi se îndreaptă spre alte domenii, a explicat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret.
Marius Nistor:Cum poţi lucra în sistemul de învăţământ când ai un debutant cu studii superioare de lungă durată care primeşte un salariu de 2.350? Iar dacă lucrează şi în mediul rural şi este obligat să îşi decontezze naveta, gândiţi-vă cu ce anume mai rămâne. Vrem învăţământ de calitate, vrem să avem oameni foarte buni în sistem; pe unii îi avem, dar îi pierdem. Dar cu o salarizare care ne situează pe ultimul loc în Europa. Şi asta în condiţiile în care Uniunea Europeană a recomandat foarte clar tuturor statelor membre să crească alocările pentru educaţie şi să motiveze corespunzător resursa umană.
Consultările vor fi coordonate de ministrul educaţiei şi vor urmări identificarea soluţiilor la problemele semnalate, precum şi termene de aplicare ale acestora. Sindicatele sunt hotărâte să apeleze şi la alte forme de protest, dacă nu se va ajunge la un acord.