Sindicaliştii cer guvernului să renegocieze scrisoarea cu FMI
Câteva zeci de mii de sindicalişti au protestat în capitală faţă de măsurile de austeritate anunţate de autorităţi, avertizând că ar putea declanşa grevă generală pe 31 mai.
Articol de Ioana Dogaru, 19 Mai 2010, 13:24
Aproximativ 50.000 de sindicalişti s-au adunat în Piaţa Victoriei pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate anunţate de Guvern, respectiv reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 25 la sută, începând cu 1 iunie, şi a pensiilor cu 15 la sută.
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a făcut un apel la solidaritate, subliniind că data de 19 mai va rămâne în istorie ca Ziua Solidarităţii Naţionale împotriva nedreptăţii. El afirmă că va cere demisia guvernului dacă acesta nu renegociază scrisoarea cu FMI.
"Ne-a scos în stradă foamea, ne-a scos în stradă nedreptatea, nu putem să pierdem drepturile pe care le-am câştigat timp de 20 de ani.
"Cerem Guvernului să demisioneze dacă nu este în stare să negocieze o altă scrisoare cu Fondul Monetar Internaţional, dacă nu este în stare să aplice alte măsuri şi nu cele de înfometare a populaţiei", a afirmat Marius Petcu, citat de Rompres.
La rândul său, liderul CNS Meridian, Ion Popescu, a cerut guvernanţilor să nu neglijeze prezenţa în stradă a unui număr cât mai mare de cetăţeni şi să se aşeze la masa negocierilor.
"'Nu putem accepta încă o curbă de sacrificiu pe spinarea populaţiei şi cerem guvernanţilor să înceapă reducerile cu proprii lor funcţionari, cu propria lor clientelă politică", a susţinut Ioan Popescu.
Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a cerut să nu fie reduse salariile cu 25 la sută.
"Cerem ca Legea învăţământului să nu condamne la analfabetism populaţia acestei ţări. Dacă nu se va renegocia scrisoarea cu FMI şi legislaţia muncii va fi modificată în defavoarea angajaţilor şi dacă va fi promovată Legea învăţământului în forma sa actuală ne rămâne o singură formă de protest, greva generală care va fi declanşată în 31 mai", a afirmat Iacob Baciu.
Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, susţine că nu este corect ca reducerea cu 25 la sută să se aplice şi personalului din regii şi companii.
Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a cerut demisia Guvernului, demisia preşedintelui şi declanşarea grevei generale.
"Dacă reacţia Guvernului nu va fi cea aşteptată de noi vom declanşa greva generală şi vom reveni în piaţă mult mai mulţi şi nu vom mai pleca", a spus Bogdan Hossu.
Peste 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale
Cel puţin 7 participanţi la mitingul organizat de sindicate în Piaţa Victoriei au fost transportaţi la spital, informează SMURD.
Alte 24 persoane au primit îngrijiri medicale în corturile serviciilor de prim-ajutor, amplasate în zona pentru situaţii de urgenţă.
Potrivit doctorului Constantin Olteanu de la SMURD, citat de Mediafax, persoanele care au pirmit îngrijiri la corturile de prim-ajutor nu au fost cazuri grave.
Video: Protestatarii scandează lozinci în Piaţa Victoriei (Video: Ioana Dogaru).
Traficul rutier este în continuare restricţionat, până când autocarele cu protestatari pleacă din zonă.
Ordinea publica la mitingul de miercuri din Piata Victoriei a fost asigurată de
1.200 de jandarmi şi aproape 700 de poliţişti.
Măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor propuse de autorităţi după discuţiile cu delegaţia FMI au scos şi salariaţii şi pensionarii în stradă timp de patru zile.
În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor.
Sindicatele şi patronatele au decis la Consiliul Economic şi Social să ceară guvernului redactarea unei noi scrisori catre Fondul Monetar Internaţional, în care să fie consemnate măsurile propuse de ele, nefiind de acord cu reducerea salariilor şi a pensiilor.
Plenul Consiliului Economic şi Social nu a reuşit să dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală, către FMI.