Sfatul medicului: ce trebuie să mâncăm în zilele de Paște
Este bine ca, după mesele mai bogate din această perioadă, să includem în program şi activităţi fizice.
Articol de Radiojurnal, 20 Aprilie 2014, 20:20
Medicii recomandă, ca de obicei, prudenţă în privinţa consumului de alimente specifice sărbătorilor pascale.
Medicul Rodica Tănăsescu recomandă: "să ciocnim un ou colorat, să mâncăm o bucăţică de pască, dar nu o tavă întreagă, să mâncăm o bucăţică de friptură, dar, dacă se poate, pe lângă miel şi pasăre, curcan şi peşte, care sunt mult mai uşor de digerat, şi, în general, să nu exagerăm, pentru că exagerarea poate trasnforma şi, din păcate, adesea transformă bucuria sărbătorilor pascale într-un chin".
De asemenea, este bine ca, după mesele mai bogate din această perioadă, să includem în program şi activităţi fizice.
Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov:
"Nu recomand, după ce s-a stat o ora la masă şi s-a consumat, este obiceiul să ne aşezăm în pat să ne uităm la televizor, să jucăm cărţi. Nu, în niciun caz aşa ceva. Deci, după o masă copioasă de Paşte, este absolut obligatoriu o plimbare de cel puţin 15 minute în parc, pe jos. Sigur, dacă sunt posibilităţi, ar fi indicat o piscină, un masaj, o reflexoterapie, nu numai că asigură relaxarea organismului, dar asigură şi o digestie foarte bună", a spus Alis Grasu.
Programul spitalelor în aceste zile
În cazul în care întâmpinaţi, totuşi, probleme de sănătate, redactorul nostru, Marilena Frâncu, ne spune care este programul spitalelor în aceste zile.
În perioada sărbătorilor pascale, bucureştenii pot apela la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Universitar, Sfântul Pantelimon, Sfântul Ioan, Bagdasar-Arseni, Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie, precum şi Spitalul de Urgenţe Oftalmologice, unităţi spitaliceşti care vor asigura asistenţa medicală de urgenţă.
În cazul copiilor, asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată de Spitalele Grigore Alexandrescu şi Marie Curie, iar zeci de farmacii vor avea program permanent.
De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică vor avea un serviciu de gardă permanent, la sediile direcţiilor din fiecare reşedinţă de judeţ, respectiv în Bucureşti, la sediul din strada Spiru Haret numărul 14.
Serviciile de ambulanţă vor avea program normal, cu menţiunea că în această perioadă vor asigura şi eliberarea de certificatre constatatoare de deces.
Solicitările populaţiei vor fi preluate la numărul de telefon 112.
În ţară, unităţile de primiri urgenţe din toate spitalele aflate în subordinea direcţiilor de sănătate publică judeţene vor funcţiona cu linie de gardă de profil şi vor acorda asistenţă medicală de urgenţă.
De asemenea, în fiecare oraş important din ţară va fi deschisă cel puţin o farmacie.