Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir
La 26 octombrie, peste 337.000 de români îşi serbează onomastica, de ziua Sfântului Dimitrie.
Articol de Remus Rădulescu, 26 Octombrie 2010, 08:42
Sfântul Dimitrie este în tradiţia creştină unul dintre cei mai cunoscuţi martiri din primele secole creştine. El a murit în timpul ultimului impărat persecutor, Diocleţian, în anul 303.
Era de neam grec şi fiul al guvernatorului Tesalonicului. Dimitrie a ajuns şi el guvernator şi din acea poziţie s-a opus manifestărilor păgâne care aveau loc cu ocazia unor victorii ale armatei romane.
A fost arestat şi determinat să renunţe la creştinism, religie considerată periculoasă pentru unitatea imperiului.
Dimitrie n-a cedat torturilor şi a fost omorât. După moarte s-a constat că trupul său nu se descompune şi atunci moaştele i-au fost aşezate într-o biserică din Tesalonic, unde se găsesc şi astăzi.
Trupul nedescompus al Sfântului Dimitrie izvorâşte o substanţă frumos mirositoare, de unde şi numele de "Izvorâtorul de mir".
La Bucureşti, zeci de mii de pelerini s-au închinat deja pe dealul Patriarhiei moaştelor Sfântului Dumitru cel Nou sărbătorit la 27 octombrie şi unui fragment din Crucea lui Hristos, adus special pentru sărbătoare din Grecia.
Liturghia oficiată cu ocazia sărbătorii de Sfântul Dumitru în aer liber lângă Catedrala Patriarhală din Bucureşti este transmisă marţi în direct la Radio România Antena Satelor în intervalul 10.00-12.00.