Serviciile medicale din România sunt greu accesibile pentru refugiații din Ucraina
Articol de Adriana Turea, 13 Februarie 2023, 15:56
Serviciile medicale din România sunt greu accesibile pentru refugiații din Ucraina, iar lipsa medicilor de familie pentru aceștia a dus la solicitarea serviciilor de urgență, arată un raport al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii.
Documentul indică printre problemele cu care se confruntă refugiații lipsa informațiilor, bariera lingvistică și înscrierea pacienților din Ucraina la medicii de familie. Peste 19.000 de copii ucraineni au fost îndrumați către servicii specializate, inclusiv de sănătate și asistență socială.
De asemenea, aproape 5.000 de copii au fost înregistrați de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și aproximativ 300 de persoane cu nevoi specifice au primit asistență de protecție, iar unitățile de primiri urgențe au oferit îngrijiri medicale unui număr de aproape 14.000 de cetățeni din Ucraina.
Raportul Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii evidențiază lipsa fondurilor pentru medicamente și investigații medicale, timpul limitat al medicilor de familie pentru consultațiile decontate de stat, acestea fiind un număr de 20 pe zi a câte 15 minute fiecare.
În plus, directorul executiv al FONPC, Daniela Boșca, a precizat că reprezentanții Comisiei Europene spun că România nu știe să ceară ajutor.
"Colegii de la Comisia Europeană ne-au spus, săptămâna trecută: România trebuie să învețe să ceară, avem fonduri, dar România nu cere, nu cere suplimentări", spune Daniela Boșca..
Iar consilierul de stat al primului ministru, Maria Mădălina Turza, contrazice.
"Eu nu spun că nu există loc ca noi, România, colegii de la MIPE și cei care fac această negociere la Bruxelles să nu ne îmbunătățim abilitățile și capacitățile de dialog, dar a spune că România nu a cerut este un lucru nedevărat. Sunt sigură că, alături de colegii de la Comisia Europeană, vom găsi cea mai bună formulă să asigurăm o finanțare sustenabilă a situației refugiaților, nu numai din România", Maria Mădălina Turza.
Printre recomandările care au reieșit din studiul FONPC se regăsește inițierea discuțiilor la nivelul instituțiilor europene privind decontarea urgentă a altor tipuri de servicii în afara cazării și a meselor pentru cetățenii ucraineni.