Senatul a adoptat proiectul de lege care reglementează metodele de intervenţie pentru prevenirea atacurilor urşilor
Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor pentru votul decizional.
Articol de Radiojurnal, 06 Noiembrie 2023, 23:17
Senatul a adoptat proiectul de lege care reglementează metodele de intervenţie pentru prevenirea atacurilor urşilor bruni asupra localnicilor şi a gospodăriilor acestora. Pentru anii 2023 şi 2024 s-a aprobat recoltarea a peste 480 de animale din această specie.
Unul dintre iniţiatorii proiectului este fostul ministru al mediului, actualul senator UDMR Tánczos Barna.
Tánczos Barna: Propunem reintroducerea vânătorii, reintroducerea cotei de prevenţie. Propunem ca numărul de puncte C.I.C. pentru cel mai mare exemplar care poate fi vânat pe baza acestui proiect de lege să fie 350 de puncte. Asta înseamnă că exemplarele cele mai mari nu pot fi vânate. Este un lucru extrem de important, pentru că a stabilit o marjă de intervenţie, nu este o intervenţie fără nicio regulă. Se vor preleva monstre genetice de la fiecare exemplar care va fi vânat şi cotele sunt repartizate pe bază de date statistice.
Proiectul de lege a fost susţinut şi de senatorii PSD şi PNL, în timp ce USR s-a abţinut de la vot, pe motiv că actul normativ avantajează fondurile de vânătoare şi nu rezolvă problemele cetăţenilor.
Senatorul USR Aurel Oprinoiu: Această iniţiativă nu va rezolva în niciun fel problemele cetăţenilor. Va aduce însă bani frumoşi fondurilor de vânătoare, care vor vinde exemplare spre vânătoare cu zeci de mii de euro. Vor fi vânate exemplare pentru trofeu, în mare parte în habitatul lor natural, exemplare care nu au coborât niciodată în intravilan, care nu au făcut niciodată probleme. De aceea, noi am propus un amendament prin care eram de acord chiar cu numărul propus pentru extragere în această iniţiativă, cu condiţia ca această extragere să fie realizată de personalul tehnic al fondurilor de vânătoare şi să vizeze exemplarele care şi-au schimbat comportamentul, vin în intravilan şi creează probleme cetăţenilor.
Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor pentru votul decizional. (ta2)