Senatul a adoptat Acordul de asociere între UE şi R. Moldova
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a reafirmat că semnarea acordului este un moment istoric, iar documentul recunoaşte aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.
Articol de Alina Stănuţă, 03 Iulie 2014, 17:18
Senatul a adoptat proiectele de lege privind ratificarea Acordurilor de asociere dintre Uniunea Europeană şi trei ţări din spaţiul ex-sovietic - Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.
În ce priveşte Republica Moldova, România a ţinut să fie primul stat membru care să ratifice acest acord.
Astfel, spune ministrul de externe, Bucureştiul a transmis un semnal politic clar de unitate şi susţinere a viitorului european şi românesc al acesteia.
Rezultatul votului a fost primit cu aplauze în Senatul României.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a reafirmat că semnarea acordului este un moment istoric, iar documentul recunoaşte aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.
Consecinţele pozitive în plan economic pentru Republica Moldova
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a vorbit şi despre consecinţele pozitive în plan economic pentru Republica Moldova.
"Se estimează, pe baza evaluărilor Comisiei Europene, că în următorii ani produsul intern brut al Republicii Moldova va avea o creştere medie anuală de 5,4%. E o creştere importantă. Se va oferi platforma unei creşteri substanţiale a exporturilor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, o creştere de aproximativ 16% şi consecinţe în planul puterii de cumpărare salariale în Republica Moldova", spune Titus Corlăţean.
Şi opoziţia a salutat semnarea acestui acord, fiind un moment al consensului în viaţa politică românească.
"Suntem primul parlament, după cel al Republicii Moldova, care ratifică acest act şi nici nu putea fi altfel, pentru că de fiecare dată clasa politică românească, indiferent de ceea ce ne desparte, a fost de aceeaşi parte a baricadei când a fost vorba despre interesele României, despre interesele fraţilor noştri de peste Prut", a spus liderul PDL, Vasile Blaga.
Senatorii au aprobat cu o largă majoritate şi proiectele de lege care ratifică acordurile între Uniunea Europeană şi Ucraina şi Georgia.