Senatorii nu intră în vacanţă, ci "lucrează în teritoriu"
Senatorii nu se vor mai reuni în plen în perioada 28 aprilie-26 mai, a decis Biroul Permanent al Senatului. Vicepreşedintelui Senatului spune că senatorii vor lucra în teritoriu.
Articol de Radiojurnal, 22 Aprilie 2014, 19:21
Biroul Permanent al Senatului a decis ca senatorii să nu se mai reunească în plen în perioada 28 aprilie - 26 mai.
Ei urmează să îşi desfăşoarea activitatea în circumscripţiile electorale pe perioada campaniei pentru alegerile europarlamentare.
Conform vicepreşedintelui Senatului, Cristian Dumitrescu, decizia a fost luată ţinând cont de faptul că sunt trei tipuri de alegeri în această perioadă: pentru Parlamentul European, pentru posturile vacante de senatori şi deputaţi din colegiile electorale, precum şi pentru primari sau consiliile locale.
Cristian Dumitrescu a adăugat că în fiecare zi de luni Biroul Permanent al Senatului se va reuni în şedinţă pentru a stabili dacă programul necesită modificări în sensul convocării senatorilor în şedinţă de plen.
"Nu este vorba că senatorii intră în vacanţă. Este vorba că senatorii, din cele trei tipuri de activităţi prevăzute în regulament, vor desfăşura un singur tip de activitate şi anume în teritoriu. Sigur, vor lucra, dar vor lucra în teritoriu. Nu este vacanţă, nu este timp liber. Din contră, este o perioadă foarte densă din punct de vedere politic şi senatorii vor lucra acolo unde sunt aleşi, conform prevederilor regulamentare", a spus Cristian Dumitrescu.
PNL a votat împotrivă
Reprezentanţii PNL din Biroul Permanent au votat împotiva acestei propuneri. Liderul senatorilor liberali, Puiu Haşoti, a criticat decizia luată de reprezentanţii partidelor de la guvernare.
"Câtă vreme avem astăzi 45 de proiecte şi propuneri legislative care trec prin adoptare tacită azi sau mâine, câtă vreme sunt alte zeci de propuneri şi proiecte legislative care urmează să vină, mie mi se pare că Parlamentul, implicit Senatul este în primul rând pentru a legifera. Sigur că suntem oameni politici, campania electorală trebuie să se desfăşoare, dar în momentul care Parlamentul adoptă tacit propuneri legislative, trebuie să avem foarte mare grijă în ce măsură nu greşim atunci când intrăm într-o inactivitate, nu spun într-o vacanţă parlamentară", a afirmat Puiu Haşotti.