Semnatarii declarației pentru independența R.Moldova cer unirea cu România
Aproximativ 100 de semnatari ai Declaraţiei de Inpdendenţă a Republicii Moldova s-au pronunţat pentru unirea cu România.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 22 Martie 2018, 13:13
Semnatarii Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, membri ai primului Parlament ales în mod democratic al ţării, solicită reunirea cu România.
Ei au cerut organizarea unei şedinţe comune a legislativelor de la Chişinău şi Bucureşti în vederea stabilirii unei foi de parcurs pentru unire.
Reporter: Mariana Vasilache, de la Radio Chişinău - Aproximativ 100 de semnatari ai Declaraţiei de Inpdendenţă a Republicii Moldova s-au pronunţat pentru unirea cu România. Având în vedere că Republica Moldova este printre cele mai sărace ţări din Europa şi creşte exodul populaţiei astfel că autorităţile constituţionale de la Chişinău nu controlează o parte a teritoriului şi nu pot asigura securitatea statului - a declarat deputatul în primul parlament Vasile Nedelciuc.
Vasile Nedelciuc: Ne exprimăm susţinerea şi solidaritatea cu opţiunea firească a localităţilor din Republica Moldova, în continuă creştere, care au adoptat declaraţiile locale de unire cu România şi care exprimă năzuinţa legitimă a celor ce doresc un viitor european acasă, de a trăi într-un stat puternic şi unitar şi reprezintă, de fapt, unica şansă de a opri exodul generaţiei tinere în afara ţării.
Reporter: Deputaţii primului parlament au cerut actualilor parlamentari de la Chişinău să se întrunească într-o şedinţă solemnă pe 27 martie, când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Ei au mai solicitat parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău elaborarea unei foi de parcurs pentru unirea celor două state româneşti.
Pe de altă parte, preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a criticat dur mişcarea unionistă şi a cerut tragerea la răspundere penală a promotorilor acestei idei.
Amintim că peste 100 de localităţi din Republica Moldova au semnat declaraţii de unire cu România, în timp ce sondajele arată o creştere a procentului de unionişti la 20 - 25%.
Pe de altă prate, partidele declarate prounioniste din Republica Moldova sunt susţinute de un procent redus de alegător