Şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre ale NATO se reunesc astăzi la Bucureşti
Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a discutat ieri cu preşedintele Klaus Iohannis despre situaţia de securitate pe flancul estic al Alianţei, în contextul războiului din Ucraina.
Articol de Radiojurnal, 29 Noiembrie 2022, 00:38
Şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre ale NATO se reunesc astăzi la Bucureşti pentru două zile de discuţii ce au în prim-plan agresiunea Rusiei în Ucraina şi efectele asupra securităţii internaţionale, dar care vor viza mai multe teme de interes pentru Alianţa Nord-Atlantică. Vor participa, de asemenea, miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei - ţări candidate la aderare - precum şi omologii din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale NATO.
Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a ajuns încă de ieri în România şi a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre situaţia de securitate pe flancul estic al Alianţei, în contextul războiului din ţara vecină. Corespondentul RRA, Oana Bâlă, a relatat.
Oana Bâlă: Preşedintele Vladimir Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă în războiul împotriva Ucrainei - a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, preşedintele rus nu poate fi lăsat să câştige războiul, pentru că astfel şi alţi lideri ar vedea că se pot atinge ţeluri prin forţă.
Jens Stoltenberg: Aşa cum aţi văzut în săptămânile care au trecut au loc atacuri îngrozitoare asupra oraşelor ucrainene asupra infrastructurii critice şi zonelor rezidenţiale. Preşedintele Putin încearcă să distrugă sistemul de alimentare cu energie electrică, infrastructura de gaze şi serviciile de bază pentru populaţia Ucrainei. Venind iarna, este evident că preşedintele Putin încearcă să o folosească ca pe o armă în războiul împotriva Ucrainei. Este un lucru îngrozitor şi trebuie să fim pregătiţi pentru alte atacuri în continuare.
Oana Bâlă: Liderul Alianţei Nord-Atlantice a precizat totodată că se aşteaptă ca unul dintre mesajele reuniunii miniştrilor de externe din ţările NATO să fie necesitatea de a spori furnizarea de sisteme antiaeriene, de piese de schimb, de pregătire şi muniţie pentru ca Ucraina să se poată apăra. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că în contextul războiului din Ucraina este nevoie mai mult ca oricând ca Alianţa Nord-Atlantică să fie puternică şi solidară şi se aşteaptă ca reuniunea de la Bucureşti să ne confirme acest obiectiv.
Bucureştiul este în aceste zile capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi chiar dincolo de aceste regiuni - afirma ministrul de externe Bogdan Aurescu. Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale NATO, prima de acest fel găzduită de România, este precedată de reuniunea liderilor de la München, o importantă platformă de discuţii pe tema celor mai presante chestiuni de politică externă şi de securitate, eveniment care a început luni, organizat, de asemenea, în premieră, în ţara noastră.