Şefi de Curţi de Apel au transmis Secţiei pentru judecători a CSM un apel
Articol de Radiojurnal, 11 Martie 2019, 14:52
Aproximativ 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi de Curţi de Apel au transmis Secţiei pentru judecători a CSM un apel în care îi cer să ia act de îngrijorarea lor faţă de ceea ce consideră a fi escaladarea fără precedent a manifestărilor publice din partea unor judecători.
Ei solicită totodată adoptarea unor măsuri pentru restabilirea autorităţii şi prestigiului de care trebuie să se bucure corpul judecătorilor.
Reporter: Diana Surdu - Într-o scrisoare adresată CSM, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Curţi de Apel îşi exprimă dezacordul faţă de "modalitatea deformată în care, în aceste săptămâni, s-a înţeles de către unii colegi judecători asumarea rolului şi locului constituţional şi legal al magistratului, prin respingerea oricărui dialog cu celelalte puteri, prin ducerea şi exacerbarea protestelor în afara instanţelor, pe scările acestora, prin acreditarea ideii că majoritatea judecătorilor sau instanţelor iau parte la aceste forme de manifestare". Semnatarii scrisorii spun că sunt nemulţumiţi de schimbările legislative în domeniul justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, însă dezaprobă formele radicale de protest ale unor magistraţi.
Judecătorii care semnează scrisoarea către CSM îşi exprimă dezacordul şi cu decizia unui grup de 30 de judecători, printre care se află şi Cristi Dănileţ, de a merge la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, situaţia sistemului de justiţie într-un sens, citez, catastrofal. Magistraţii cer CSM să aibă în vedere măsuri concrete, menite să apere independenţa judecătorilor la nivel intern şi internaţional.
Semnatarii mai cer ca scrisoarea să fie transmisă Consiliului Uniunii Europene, formaţiunii Justiţie şi Afaceri Interne.
O scrisoare similară au trimis către CSM şi 39 de judecatori, preşedinţi şi vicepreşedinşi de tribunale.
Pe de altă parte, sunt anunţate pentru astăzi noi proteste ale magistraţilor faţă de Ordonanţa 7.