Şedinţele de mediere, obligatorii înaintea procesului
De la 1 august instanţele vor respinge ca inadmisibile solicitările de chemare în judecată dacă înainte nu se recurge la o şedinţă de mediere.
31 Iulie 2013, 18:31
Cetăţenii riscă, începând de la 1 august, să le fie respinse acţiunile din instanţe, dacă înainte de începerea procesului nu fac dovada participării la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii.
De joi vor fi aplicate sancţiuni, în cazul neparticipării la această şedinţă.
Este de vorba de conflictele din domeniul familiei, muncii, protecţiei consumatorului, cele referitoare la clauzele abuzive încheiate cu agenţii economici sau cu băncile, litigiile privind imobilele şi cele până la 50.000 de lei.
Şedinţa de informare trebuie finalizată în maximum 15 zile calendaristice de la data solicitării acesteia mediatorului, iar serviciile sunt gratuite.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere, Gabriela Mihuţ, spune că, dacă părţile ajung la un acord în faţa mediatorului, taxa de timbru plătită se restituie, iar judecarea cauzei sau cercetarea penală se suspendă.
Şedinţa de informare privind medierea a devenit obligatorie din 15 februarie 2013, data de la care s-a instituit obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 4/2013 prevede că dispozitiile referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii se aplica numai proceselor deschise după 1 august 2013.