Şedinţă solemnă dedicată Zilei Naţionale la Senat
Senatorii s-au reunit astăzi într-o şedinţă solemnă dedicată Zilei Naţionale la care au fost invitaţi să participe foşti şi actuali lideri importanţi ai României.
Articol de Alina Stănuţă, 02 Decembrie 2015, 19:44
Senatorii s-au reunit astăzi într-o şedinţă solemnă dedicată Zilei Naţionale la care au fost invitaţi să participe foşti şi actuali lideri importanţi ai României.
Premierul Dacian Cioloş preciza în plenul Senatului că proiectul de ţară propus de guvernul tehnocrat pe care îl conduce îşi propune întărirea statului de drept şi a administraţiei publice şi pleda pentru unitate.
"Va fi un efort comun care vrem să se bazeze pe încrederea societăţii, pe participarea tuturor celor care au idei bune, prin punerea în valoare a creativităţii de care este capabilă societatea românească şi pe folosirea superioară a resurselor României", a spus Dacian Cioloş.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut precizarea că ideea organizării unei şedinţe solemne s-a conturat după decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a anula recepţia de Ziua Naţională, dar nu ca o replică.
"Am considerat că marcarea Zilei Naţionale a României printr-o şedinţă solemnă este nu numai un element potrivit, un eveniment obligatoriu. Acesta este motivul pentru care am iniţiat această şedinţă solemnă", a explicat Călin Popescu Tăriceanu.
Social-democraţii, prin vocea liderului de grup din Senat, Mihai Fifor, precizau că pentru o schimbare reală în societatea românească fiecare trebuie să devină mai responsabil.
"În faţa provocărilor actuale, noi, cei de astăzi, ar trebui să răspundem în acelaşi spirit de solidaritate şi unitate socială. Uniţi putem rezolva marile probleme cu care ne confruntăm zi de zi, continuând astfel demersul progresist al predecesorilor noştri", a declarat Mihai Fifor.
Senatorul liberal Puiu Haşoti menţiona că lecţia istoriei este deosebit de importantă pentru prezent.
"Avem obligaţia să învăţăm din momentele noastre de glorie, dar deopotrivă şi din cele de rătăcire şi slăbiciune. Altminteri riscăm să pierdem dreptul de a vorbi despre istorie, dacă nu înţelegem lecţia ei", a afirmat Puiu Haşoti.
Etnicii maghiari au contribuit de aproape 100 de ani la construcţia statului român modern, declara şi senatorul UDMR László Klárik.
"Dorim să participăm la realizarea, la construirea acelui edificiu care să fie casa noastră, a tuturor, în care să ne creştem copiii în pace, în respect reciproc şi să avem siguranţa că nu vor părăsi acea casă", a spus Klárik László.
La şedinţa solemnă din Senat, deşi au fost invitaţi, nu au participat şeful statului, Klaus Iohannis, şi foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Traian Băsescu.
Fostul şef de stat Emil Constantinescu este singurul care a onorat invitaţia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.