Şedinţă comună a Parlamentului pentru învestirea Cabinetului Cîţu
După reprezentanţii PRO România, ieri şi cei de la ALDE au declarat că este nevoie acum de un guvern stabil. Pentru a fi învestit guvernul, este nevoie de cel puțin 233 de voturi
Articol de Alina Stănuţă, 12 Martie 2020, 08:32
În Parlament este aşteptată astăzi şedinţa comună pentru învestirea Cabinetului Cîţu, iar evoluţia situaţiei generate de coronavirus a crescut, în mai puţin de o săptămână, şansele ca premierul desemnat să obţină votul de încredere.
După reprezentanţii PRO România, ieri şi cei de la ALDE au declarat că este nevoie acum de un guvern stabil. Voturi 'pentru' ar urma să vină şi de PMP şi USR. Rămâne o necunoscută felul în care vor vota liberalii.
De la ora 16, senatorii și deputații se reunesc în ședință comună pentru prezentarea programului și a listei Guvernului de către premierul desemnat Florin Cîțu, dar și pentru votul de învestitură.
PSD a anunțat că parlamentarii social-democraţi vor fi prezenți în sală. Decizia politică în acest moment este ca Partidul Social Democrat să nu voteze guvernul propus, dar - după cum spunea liderul social-democrat din Camera Deputaților, Alfred Simonis - așteaptă ca PNL sa voteze propriul guvern la vedere.
"Să vedem ce va face PNL, pentru că pe de-o parte, încalcă decizia Curții Constituţionale, pe de altă parte, nu-şi respectă propriul coleg. În momentul în care propui un coleg de partid și nu te duci să îl votezi, într-o situație de criză cum este aceasta, este nu doar lipsă de respect față de propriul coleg, ci iresponsabilitate crasă politică față de cetățenii României", susține liderul social-democrat din Camera Deputaților, Alfred Simoni.
Pe de altă parte, PSD a solicitat PNL să vină cu o altă propunere de ministru al sănătății, mai ales în contextul crizei legate de coronavirus, dar și cu alte propuneri pentru portofoliile de miniștri care au primit avize negative în comisiile de specialitate. Premierul interimar Ludovic Orban, președintele PNL, arăta recent însă că nu va face nicio schimbare în componența guvernului propus.
"Miniştrii guvernului pe care îl conduc și miniştrii care sunt propuși de premierul desemnat Florin Cîțu sunt miniștri serioși, miniştri competenți, miniştri care și-au făcut datoria şi a căror evaluare nu poate fi făcută de majorităţile PSD din comisii, care dau voturi după ordine de la partid şi nu după evaluarea obiectivă. Noi acţionăm în respect față de Constituție, faţă de deciziile Curţii şi încercăm să convingem parlamentarii pentru a forma o majoritate", a declarat Ludovic Orban.
Pentru a fi învestit guvernul, este nevoie de cel puțin 233 de voturi favorabile. USR nu a exclus ca parlamentarii partidului să voteze în favoarea Cabinetului Cîțu, iar PRO România anunța că, în contextul crizei de coronavirus, este absolut necesar un guvern cu drepturi depline. Şi PMP spune că va vota guvernul propus de premierul desemnat Florin Cîțu.