Şedinţă a CES pe tema pachetului de măsuri fiscale programată pentru luni
Ar putea fi ultimele discuţii dintre guvern şi partenerii sociali înainte de stabilirea formei finale a proiectului de lege pentru care executivul intenţionează să-şi asume răspunderea în parlament, săptămâna viitoare.
Articol de Radiojurnal, 22 Septembrie 2023, 18:53
Consiliul Economic şi Social are programată luni o nouă şedinţă pe tema pachetului de măsuri fiscale. Ar putea fi ultimele discuţii dintre guvern şi partenerii sociali înainte de stabilirea formei finale a proiectului de lege pentru care executivul intenţionează să-şi asume răspunderea în parlament, săptămâna viitoare.
Dialogul s-a desfăşurat şi în ultimele zile între autorităţi şi reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, însă - după cum declara ieri liderul BNS, Dumitru Costin - guvernul nu intenţionează să aducă schimbări importante textului publicat pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor. Modificările preconizate sunt intens analizate de analişti şi experţi, care semnalează mai multe aspecte ce implică, în opinia lor, riscuri pentru atingerea obiectivelor declarate ale guvernului de creştere a veniturilor la buget şi de reducere a deficitului bugetar.
Într-o dezbatere de specialitate, impozitul minim pe cifra de afaceri a fost identificat de consultantul fiscal Daniel Anghel, preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini, ca urmând să aibă cel mai important impact. Consultantul estimează că peste 750 de companii, în principal din sectoarele energetic, auto, farmaceutic, tutun sau construcţii, ar putea plăti acest impozit, ce ar aduce un plus de mai bine de 6 miliarde de lei buget. Daniel Anghel atrage însă atenţia că realitatea poate schimba calculele.
Consultant Financiar - Daniel Anghel: Deşi, la prima vedere, impozitul pe cifra de afaceri poate părea, cel puţin din perspectiva bugetară, un instrument atrăgător, totuşi această măsură poate avea un efect contrar, respectiv migrarea activităţilor unor companii către alte state sau amânarea intenţiilor de investiţii. Din păcate, aceste modificări nu au fost însoţite şi de o analiză de impact, costuri versus beneficii. Impozitul pe cifra de afaceri va genera cu siguranţă presiuni inflaţioniste prin transferul costurilor către consumatorii finali şi, nu ultimul rând, credem că va reduce competitivitatea României, cu impact asupra exporturilor. Vom deveni mai scumpi şi, ca atare, mai puţin atractivi, cu potenţial efect asupra balanţei comerciale, care sperăm să nu devină iarăşi deficitară.