Securitatea cibernetică, "cu implicarea sectorului privat"
Securitatea cibernetică nu poate fi obţinută doar de guverne, fără implicarea sectorului privat, a declarat premierul Victor Ponta, la Summitul de la Bucureşti.
Articol de Carmen Gavrilă, 12 Mai 2015, 14:33
Securitatea cibernetică nu poate fi obţinută doar de guverne, fără implicarea sectorului privat, a declarat, astăzi, premierul Victor Ponta, la Summitul Regional pentru Securitate Cibernetică de la Bucureşti.
De altfel, adjunctul secretarului american al comerţului, Bruce Andrews, a prezentat la summit strategia americană în domeniu, bazată tocmai pe colaborarea între guvern şi sectorul privat.
Bruce Andrews a explicat că securitatea naţională şi economică a tuturor ţărilor depind de fiabilitatea funcţionării infrastructurii vitale ca: reţelele financiare, şoselele, reţelele de alimentare cu energie electrică şi apă.
Toate aceste sunt, azi, puternic conectate şi depind de sisteme IT.
Aşadar, beneficiile pot fi însoţite de vulnerabilităţi.
"Riscurile cibernetice cresc, iar autorităţile trebuie să colaboreze cu sectorul privat pentru a dezvolta soluţii tehnologice şi politici care să răspundă acestor ameninţări grave", spune Bruce Andrews.
O problemă este faptul că noile ameninţări sfidează graniţele, aşa că sunt o provocare pentru modelul tradiţional de apărare a ţărilor şi cetăţenilor, de accea NATO are o politică de apărare cibernetică şi a inclus-o în exerciţii, programe de antrenament, dar şi în planificarea de operaţiuni - a spus şeful Diviziei NATO pentru Riscuri Emergente, Sorin Ducaru.
"Apărarea cibernetică este legată de principala datorie a NATO, apărarea colectivă, pentru că am asistat la folosirea în creştere a ciberneticii în operaţiuni militare, pe care le numim războaie hibrid. În Plus, NATO consideră că legislaţia internaţională se aplică şi staţiului cibernetic", a mai declarat Sorin Ducaru.
La summit, astăzi, 20 de mari companii americane din IT şi-au prezentat portofoliile şi rolul în strategia americană de securitate cibernetică.