Seceta şi căldura afectează şi debitul Dunării
Bacurile care traversează Dunărea de la Galaţi la Tulcea şi invers merg pe rute ocolitoare, unde adâncimea apei este optimă şi navele nu pot eşua.
Articol de Mira Gomboş, 29 Iulie 2015, 18:33
Seceta şi căldura afectează şi debitul Dunării, care este în continuă scădere.
Autorităţile efectuează dragaje pe Dunărea Maritimă, după ce nivelul fluviului a atins astăzi la Galaţi 97 de cm.
Bacurile care traversează Dunărea de la Galaţi la Tulcea şi invers merg pe rute ocolitoare, unde adâncimea apei este optimă şi navele nu pot eşua.
Potrivit corespondentului RRA, Maria Măndiţă, există cozi mari de maşini care aşteaptă şi câte o oră să se îmbarce.
Întrucât temperaturile ridicate prognozate vor duce la scăderea continuă a nivelului fluviului, Administraţia Dunării de Jos Galaţi face demersuri pentru a încheia contracte de dragare a fluviului, iar pentru navigatori a fost emisă o avertizare de a se menţine în şenalul navigabil, ne-a precizat inginerul-şef din cadrul instituţiei, Cornel Carp.
"Pe tot sectorul administrat de partea română nu avem probleme în a asigura acei doi metri jumătate pe care ni i-am asumat şi recomandă Comisia /.../ Se intervine peste tot, lucrările de dragaj sunt în curs de încheiere a contractului, deci vom interveni automat pe /.../ noastră. Acolo unde nu se intervine deloc este pe sectorul administrat de bulgari", spune Cornel Carp.
Şi la Corabia, în judeţul Olt, nivelul scăzut al Dunării pune în pericol navigaţia. În aval de Portul Comercial Corabia s-au format adevarăte insule de nisip care îngustează canalul navigabil, iar autorităţile locale au sesizat Administraţia Fluvială şi Ministerul Transporturilor în legatură cu posibilul blocaj al navigaţiei pe Dunăre.