Seceta, o ameninţare majoră pentru fermierii din judeţul Giurgiu
Doar 20 la sută din culturile agricole mai sunt în prezent irigate.
Articol de Marcela Petcu, 12 Iulie 2024, 16:44
Seceta a devenit în ultimii ani o ameninţare majoră pentru fermierii din judeţul Giurgiu. Doar 20 la sută din culturile agricole mai sunt în prezent irigate din cauza faptului că infrastructura principală nu a fost reabilitată.
Cele mai afectate sunt terenurile cu floarea-soarelui şi porumb.
Fermierii Sorin Gheța și Ștefan Muscă spun că au investit în culturile de porumb și floarea-soarelui, pe care acum le văd compromise.
-: Chiar dacă ai posibilitatea de a iriga, dar noi nu avem posibilitate aici, pentru că nu avem apă. În momentul ăsta, nici apa nu rezolvă mare lucru, pentru că apa, chiar dacă era, în momentul în care o dai și e căldură foarte mare, începe, se evaporă și fierbe, practic face mult mai rău.
-: Avem floarea-soarelui distrusă, avem porumbul distrus. O secetă atât de cruntă încât toate investițiile noastre sunt puse la pământ.
În plus, irigațiile se asigură pe suprafețe reduse.
Mihai Bădoi, șef serviciu ANIF Giurgiu: Peste 38.000 de hectare au fost contractate. Giurgiu a reamenajat 160.000 de hectare. Deocamdată, în ceea ce privește sursa de apă, deci fluviul Dunărea, deci nu sunt probleme. S-a început reabilitarea celei mai mari amenajări de îmbunătățiri funciare din județ, amenajarea Giurgiu-Răzmireşti.
În județul Giurgiu, suprafața cultivată cu porumb este de 38.500 de hectare, iar cea de floarea-soarelui de 44.000 de hectare. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură au estimat că aceste culturi agricole au o rată de afectare de 30% din cauza secetei